Fóti Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Fóti Tájház

Cím:
Magyarország
2151 Fót
Petőfi Sándor utca 6.
Pest megye

Kapcsolattartó neve: Balogh Dávid

Telefon: +36 703319236

E-mail: nkemlekhaz@gmail.com

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

A Fóti Tájház egy történelmi parasztház hasznosításával jött létre, melynek telke már az 1883-as Habsburg Kataszteri Térképen szerepel. Ekkor már épület is állt a telken. Először a kis ház épülhetett fel, a gazdaház későbbi. A nagyobb épület a klasszikus paraszti lakóterek felosztását követi: tisztaszoba, konyha, lakószoba, majd ezt követően a hátsókert felé az istálló. Az utcától indul a hosszanti tornác, melyet Fóton gang-nak neveznek. A falszerkezetek a jellegzetes – a település melletti Somlyó-hegyen bányászott időálló zöldkőből készültek és téglával egészültek ki.

Ez a gazdaház – a Nagyház - a polgári élettér bemutatására, állandó és ideiglenes kiállítások megrendezésére ad lehetőséget. Népi építészeti jellegzetességei: a klasszikus elrendezés, a hármas tagolás, a gang és annak külön-bejáratú kiskapuja, mely Fóton jellegzetes volt egykoron, a hagyományos nyeregtető hullámos mintázatú széldeszkái.

A másik épület – a Kisház – a paraszti kultúra bemutatására ad lehetőséget. Népi építészeti jellegzetességei a gerendás első szoba, és a ház alatti boltíves pince.

A házakon túl épült gazdasági épületek sajnos ma már nagyon romos állapotban vannak.

Az épületegyüttes Fót szellemi és kulturális örökségét tárja az érdeklődők felé – hozzájárulva ezzel a fóti identitás kialakításához, megőrzéséhez, miközben Fót turisztikai desztinációit is gyarapítja. Feladata Fót történelmi, kulturális, tárgyi örökségének, helytörténeti emlékeinek, eszközeinek, szokásainak, egykori életmódjának, helytörténeti gyűjteményének bemutatása – a mai és a jövőbeni generációk számára, és mindezen emlékek további gyűjtése, a gyűjtemény gyarapítása és szakszerű megőrzése. Tervezett – a járvány lefutása után - hagyományőrző foglalkozások szervezése, honismereti szakkörök, múzeumpedagógiai foglalkozások, rendezvények szervezése is.