Horvát Nemzetiségi Tájház és Emlékház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Horvát Nemzetiségi Tájház és Emlékház

Cím:
Magyarország
8834 Murakeresztúr
József Attila út 44.
Zala megye

Kapcsolattartó neve: Kovácsné Deák Erzsébet

Telefon: +36 30 747 57 63

E-mail: kovacsnedeakerzsebet@gmail.com

Facebook:
https://www.facebook.com/Horv%C3%A1t-Nemzetis%C3%A9gi-T%C3%A1jh%C3%A1z-%C3%A9s-Eml%C3%A9kh%C3%A1z-Murakereszt%C3%BAr-101766358888302

Nemzetiség: horvát

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak

A tájház és emlékház Zala megyében, Nagykanizsától 20 km-re Murakeresztúron található. A község horvát nemzetiségi település, rendelkezik már egy magyar tájházzal a Kollátszegi településrészen. A nemzetiségi lét, a helyi értékek, annak megőrzése és bemutatása fontos a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr számára, ezért a szervezet vásárolt a Keresztúr település rész legelső utcájában egy 1929-es építésű régi parasztházat. Felújította, a hivatalos átadását 2021.10.09-én, a tájház szüreti programja részeként és az egyesület 30 jubileumi évfordulóján nyitja meg a nagyközönség számára.
Az épület 4 részből áll, a hozzátartozó tisztaszoba és konyha a megőrzött és összegyűjtött tárgyakkal van berendezve, ami képet ad a település vagy tájegység életéről. A konyha rendezvényhelyszínként is működik, helyet biztosított a kukoricafosztásnak, népi gasztronómiának.
Létrehoztuk a tündérkertünket. Az elültetett fákat az általános iskolás gyerekek a nagyszülőktől kapták és ajánlották fel a tájháznak.
A tájházban több közösségi program is megvalósult: 2020-ban a tájház területén szüreti piknik, hagyományőrző szüretet tartottunk (rendelkezünk piros noha szőlővel). 2021-ben „Hagyományok szárnyán” Nemzetiségi nap bonyolódott az udvaron. Horvát népi étele kóstolásával, kulturális bemutatókkal. Horvát és magyar dalok csengtek fel a helyi és térségi kulturális csoportok által. Így mérete, elrendezése közösségi színterek jelenleg is zajló rendezvény helyszíne. Teret biztosítunk az iskolai oktatásnak, a helyi hagyományos tudás és a szellemi örökség megőrzéséhez.