Népi Építészeti Program - Tájház

A Népi Építészeti Program keretén belül 2021. április 30-án újra elérhetővé vált a tájházak építészeti értékeinek megújulását támogató szakmai előkészítésre és épületfelújításra igényelhető támogatás. 

A támogatás a népi épített örökség műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló egyedi (műemlék, nyilvántartott műemléki érték, helyi védelem) elemeinek, illetve a területi védelem alatt álló együttesek meglévő egyedi történeti értéket hordozó (jellemzően külső, homlokzati) tájház épületeinek értékőrző-megújító szándékával vehető igénybe.

 

A támogatás összege szakmai előkészítésre: minimum 500 ezer – maximum 1,5 millió Ft

A támogatás összege épületfelújításra: minimum 500 ezer - maximum 20 millió Ft

A kérelmek benyújtási határideje: 2021. június 14. 24:00 óra

A támogatás csak elektronikus úton nyújtható be a nepiprogram.hu weboldalon.

 

A támogatásról részletesen a regisztrációs felületen tájékozódhatnak az érdeklődők (nepiprogram.hu), illetve a Programhoz kapcsolódó segédletek az alábbi linken keresztül összegyűjtve is elérhetők: https://drive.google.com/drive/folders/19ndyMvTe-nyljRVPDrUIfYpELTlGhR8c?usp=sharing

 

A támogatás során a helyi védettség igazolásának ellenőrzésekor az alábbi szempontokat veszik figyelembe:

  • a támogatási kiírás évét megelőző év december 31-ig helyi önkormányzati rendeletben jogerősen megállapított helyi védelem (egyedi vagy területi)

A melléklettel együtt a teljes rendeletet kérik igazolásként, mert sokszor nemcsak a melléklet, hanem a szöveges rész is tartalmaz fontos információt.

Nem fogadható el:

  • képviselőtestületi határozat a védettség megszavazásáról (pl. helyi védelemre javasolt),vagy ha a jegyző felkérését rögzítették a védettség rendeletbe foglalására, mivel ez csak az első lépése a folyamatnak
  • Helyi Építési Szabályzat javaslata a védettségre
  • nem védettségi kategóriát jelölő megnevezések alkalmazása (történeti településközpont, klasszikus településközpont, településképi szempontból meghatározó terület, stb..)
  • jegyzői igazolás védettség meglétéről a rendeleti hivatkozás és a csatolt rendelet nélkül