gyengen
Betűméret:

Aktuális cikkek

Tájházak kertjei karantén idején

2020. 04. 30.

Az alábbi cikkben jótanácsok olvashatóak azzal kapcsolatban, hogy milyen teendőink lehetnek a kertben, illetve, hogy a jelenlegi helyzetben mit tudunk tenni. 

tovább
 → 


Tájházak online? Lehetőségek karantén idején is

2020. 04. 20.

Mit tehetünk a kényszerű zárvatartás idején? Milyen lehetőségeink vannak az online kommunikáció, reklám és kutatás területén (nem csak) karantén idején?

tovább
 → 


Nagyhéten is lehet – Nagytakarítás a tájházban

2020. 04. 07.
tovább
 → 


Élő hagyomány a tájházakban- A Magyarországi Tájházak Szövetségének XVII. Országos Szakmai Találkozója

2019. 10. 09.
tovább
 → 


Tájházi műtárgyvédelem – nem középiskolás fokon

2020. 03. 31.

Tájházi TudásTár 2. Tájházaink megújítása – műtárgyvédelem a tájházakban  című kötetünk ismertetése.

tovább
 → 


Hogyan lesz a zsúpszalmából tetőfedés?

2019. 07. 23.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Hagyományos Házépítő Kft.-vel és az oszkói Hegypásztor Kör egyesülettel közösen szervezte meg immár második alkalommal, 2019. július 14–20. között a Népi Építészeti Nyári Egyetemet. A program során a népi építészet kapcsán a hagyományos tetőfedés munkálatai kerültek központba. A táborban 13 fő, valamint az MTKI teljes munkatársi gárdája vett részt. A közel egy hét alatt az oszkói Szőlőhegyen található, 1820-ban épült Gombás pince tetőfedési munkálatait végeztük el, ahol a résztvevők a zsúp tetőre kötése mellett a rozsszalma előkészítésével is megismerkedhettek: így a csépléssel, a fésüléssel és kévekettőzéssel. A nyári egyetem szakmai vezetője dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese volt, a gyakorlati munkák irányítását Bihari Ádám, a Hagyományos Házépítő Kft. cégvezetője, okleveles építész végezte. A programot a tíz éve elhunyt Sabján Tibornak, a Skanzen egykori építész-muzeológusa emlékének szenteltük.

tovább
 → 


Miért lehet hasznos a falkutatás? A besenyszögi Vehiculum-Ház példája

2019. 05. 28.

Miért is lehet fontos a falkutatás egy tájház esetében? Mit lehet megtudni belőle, és megéri-e a sok fáradtásg?
Véleményünk szerint igen, hiszen rengeteg olyan kérdés választ kaphat, rejtély kiderülhet, melyre enélkül esély sincs.

tovább
 → 


Hogyan óvjuk meg tájházaink tárgyait?

2019. 05. 24.

Közös műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészeti Restaurátor Specializációja 2019. április 28-30. között a békéscsabai és tótkomlósi Szlovák tájházakban. Az idén harmadik alkalommal megrendezett táborban negyedéves restaurátor hallgatók vettek részt kiegészülve az MTKI munkatársi gárdájával.

tovább
 → 


Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt a Jósvafői Tájházban

2019. 01. 24.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Iparművészeti Restaurátor Specializációja közös Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet szervezett 2018. szeptember 23-26. között a Jósvafői Tájházban. A mintaprojekt célja a restaurátor hallgatók megismertetése a kockázatfelmérés módszerével, valamint a tájház műtárgyállományának muzeológiai revíziója volt.

tovább
 → 


Beszámoló a Felpéci Népi Építészeti Nyári Egyetemről

2018. 08. 01.

A szentendrei Skanzenben működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Hagyományos Házépítő Kft. közös Népi Építészeti Nyári Egyetemet szervezett 2018. július 23-29. között Felpécen, melynek témája a hagyományos népi építészeti munkák megismerése volt. A Felpéci Tájház a korábban a Felpécért Alapítvány számára ajándékozott szőlőhegyi présházának felújítására pályázott és nyert támogatást a Kubinyi Ágoston Program keretében. A táborban hét fő, valamint az MTKI teljes munkatársi gárdája vett részt. A nyári egyetem szakmai vezetője dr. Bereczki Ibolya volt, az építészeti munkák irányítását Bihari Ádám végezte.

tovább
 → 


Hagyományaink vendégségben

2018. 05. 17.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is köszöntjük az alapításuk kerek évfordulóját ünneplő tájházakat. A meghívott tájházak között több olyan is szerepel, akiknek a településéről a Muharay Népművészeti Szövetség meghívása révén érkeznek résztvevők. Rendezvényünk főszereplője az alma, a meghívott tájházak almás süteményeket, almából vagy más gyümölcsből készült helyi termékeket hoznak kóstolóba. 

tovább
 → 


Műtárgyvédelmi mintaprojekt

2018. 02. 02.

Gyomaendrődön az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjteményben 2017. szeptember 11-13. között műtárgyvédelmi gyakorlaton vettek részt MNM-MKE Iparművészeti Restaurátor Tanszékének negyedéves hallgatói. 

tovább
 →