gyengen
Betűméret:

Aktuális cikkek

Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojekt a Jósvafői Tájházban

2019. 01. 24.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Iparművészeti Restaurátor Specializációja közös Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet szervezett 2018. szeptember 23-26. között a Jósvafői Tájházban. A mintaprojekt célja a restaurátor hallgatók megismertetése a kockázatfelmérés módszerével, valamint a tájház műtárgyállományának muzeológiai revíziója volt.

tovább
 → 


Beszámoló a Felpéci Népi Építészeti Nyári Egyetemről

2018. 08. 01.

A szentendrei Skanzenben működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Hagyományos Házépítő Kft. közös Népi Építészeti Nyári Egyetemet szervezett 2018. július 23-29. között Felpécen, melynek témája a hagyományos népi építészeti munkák megismerése volt. A Felpéci Tájház a korábban a Felpécért Alapítvány számára ajándékozott szőlőhegyi présházának felújítására pályázott és nyert támogatást a Kubinyi Ágoston Program keretében. A táborban hét fő, valamint az MTKI teljes munkatársi gárdája vett részt. A nyári egyetem szakmai vezetője dr. Bereczki Ibolya volt, az építészeti munkák irányítását Bihari Ádám végezte.

tovább
 → 


Hagyományaink vendégségben

2018. 05. 17.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is köszöntjük az alapításuk kerek évfordulóját ünneplő tájházakat. A meghívott tájházak között több olyan is szerepel, akiknek a településéről a Muharay Népművészeti Szövetség meghívása révén érkeznek résztvevők. Rendezvényünk főszereplője az alma, a meghívott tájházak almás süteményeket, almából vagy más gyümölcsből készült helyi termékeket hoznak kóstolóba. 

tovább
 → 


Műtárgyvédelmi mintaprojekt

2018. 02. 02.

Gyomaendrődön az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjteményben 2017. szeptember 11-13. között műtárgyvédelmi gyakorlaton vettek részt MNM-MKE Iparművészeti Restaurátor Tanszékének negyedéves hallgatói. 

tovább
 →