gyengen
Betűméret:

Kik vagyunk

 A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (rövid nevén MTKI vagy Tájházigazgatóság) 2017. április 1-től működő szervezeti egység a Szabadtéri Néprajzi Múzeumon belül, melynek fő feladatkörébe a magyar és határon túli magyar vonatkozású tájházak szakmai segítő és koordinációs, tudományos feladatai tartoznak. A helyben megőrzött népi építészeti örökség kataszterének frissítése, aktualizálása, valamint a tájházak fenntartóinak és vezetőinek tájékoztatása, képzése, szaktanácsadási tevékenység ugyancsak része a munkánknak.

A tájházak sajátos közgyűjtemények, melyek a muzeológia, a közösségformálás, a népi műemlékvédelem és fenntartás elemeit foglalják magukban. A népi műemlékvédelem jelentős objektumai is a tájházak, ezért az MTKI kiemelt feladatának tekinti a műemlékek gondozásának segítségét, állapotuk figyelemmel kísérését és a szükséges beavatkozások elindítását. Ehhez szervesen kapcsolódva végezzük az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízására a Kubinyi Ágoston Programban nyertes tájházak monitoring feladatait.

 

Az Igazgatóság első feladatának tekintette a tájházi adatbázis kialakítását, valamint annak frissítését, az adatainak pontosítását, bővítését. Az adatbázis megalkotásához kérdőíves felmérést indítottunk el és kapcsolatépítést kezdeményeztünk a tájházak fenntartóival, a szakmai civil szervezetekkel (Magyarországi Tájházak Szövetsége, Oszkói Hegypásztor Kör), valamint a regionális és területi muzeális intézményekkel. A Tájházszövetség rendezvényeibe bekapcsolódott az Igazgatóság, ahol a szakmai kérdésekben, pályázati felkészítésekben nyújtott segítséget a szövetség tagjainak. Míg a Tájházszövetség elsősorban a tájházak civil bázisának erősítésében tevékenykedik, addig az Igazgatóság a működés szakmaiságának biztosításában vállal fontos szerepet.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Hagyományaink vendégségben címmel minden évben fesztivált szervezünk a tájházak számára, ahol köszöntjük a fennállásuk kerek évfordulóját ünneplő intézményeket, valamint az adott év tematikájához kapcsolódó programmal rendelkező tájházakat is vendégül látjuk. Ez a rendezvény jó alkalom a tájházakhoz kapcsolódó közösségek számára, hogy találkozzanak egymással, valamint a nagyközönség is megismerheti a tájházakat, betekintést nyerhetnek tevékenységükbe.

 

 

Az EMMI támogatásával 2017-ben elindítottuk Szabadtéri néprajzi muzeológiai és tájházi szakági képzésünket, 60 órás akkreditált felnőttképzési formában, amelyet a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen szervezünk. A képzés célcsoportjai a tájházakat vezetők és a tájházakban dolgozók. Célunk olyan komplex ismereteket igénylő tudást átadni, melyet a mindennapi munkavégzés során hasznosítani tudnak a résztvevők. A képzés két hétből áll, melyet a szentendrei és szennai Skanzenben rendezünk meg. Jelenleg a harmadik képzésre való jelentkezés zajlik. Az elmúlt két képzés végén összesen 35 fő kapott tanúsítványt a képzés elvégzéséről. A visszajelzések alapján a képzésen tanultakkal elégedettek voltak, munkájuk során alkalmazható tudást kaptak általa.

 

2017-ben együttműködést alakítottunk ki a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékével, melynek eredményeképpen már három alkalommal szerveztük meg a Műtárgyvédelmi és muzeológiai mintaprojektet az Endrődi-, a Jósvafői, a békéscsabai Szlovák -, és a tótkomlósi Szlovák Tájházban. Ennek célja, hogy a restaurátor hallgatók megismerkedjenek a sajátos tájházi műtárgykörnyezettel és a gyakorlatban is elsajátíthassák a kockázatkezelés módszerét. A mintaprojektben néprajz szakos egyetemisták is részt vettek, akik a tájházak revízióját végezték el, aminek során megismerkednek a tájházakat jellemző enteriőr berendezéssel, valamint tárgyismeretük gyarapodott.

 

2018-ban Tájházi TudásTár címmel elindítottuk módszertani sorozatunkat. A Tájházi TudásTár 1 Tájházaink megújítása – a kiállítási forgatókönyv célja a tájházakban megrendezett kiállítások szakszerű, hiteles és egyúttal élményt nyújtó bemutatásának segítése. A Hosszúhetényi Tájház, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és az Algyői Tájház kiállításai gondos előkészítő munka nyomán születtek meg, a részletes forgatókönyvek közreadásával, a pontos tárgylistákkal, látványtervvel, a közreadott szövegekkel mintát adnak a tájházakat megálmodók számára. A sorozat folytatásaiban továbbra is a tájházak szakszerű és hiteles fenntartási munkálatainak elősegítése a kitűzött cél, ezért a következőkben műtárgyvédelmi és épületkarbantartási témákkal foglalkozó kötetek megjelentetése szerepel a terveink között.

 

2018 júliusában elindítottuk Népi Építészeti Nyári Egyetemünket a Hagyományos Házépítő Kft.-vel közösen. Az első évben Felpéc adott otthon a programnak, amelynek célja a népi építészettel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudás átadása volt. Az egyhetes Nyári Egyetem ideje alatt a résztvevőknek egy felújítandó présház kapcsán lehetőségük volt a hagyományos sár- és szálasanyag munkák megismeréséhez és elsajátításához. 2019-ben is folytatódott az oszkói Hegypásztor Kör munkatársaival kiegészülve, akik a helyszínt biztosították. A későbbiekben a Nyári Egyetem mellett további, népi építészeti tematikájú képzés kialakítása szerepel a terveink között, a Magyar Építőművészek Szövetségével együttműködésben.

 

2019. szeptember 21-én elsőként rendezzük meg Népi építészeti szakmai napunkat a Nagyapám Háza Örökségvédelmi Program keretében. A programon résztvevők megismerkedhetnek a népi építészetben alkalmazott technikákkal a tüzelőberendezések tekintetében szakmai előadások és tematikus tárlatvezetések által, amelyeknek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad helyet.

A jövőbeni terveink közé tartozik a már meglévő programjaink folytatása, valamint tájházi referensi hálózat kialakítása, illetve ehhez kapcsolódó képzés akkreditálása.

 

 

Fancsalszki Noémi

Kmellár Viktória