gyengen
Események

KEDD

27

OKTÓBER

SZERDA

28

OKTÓBER

CSÜTÖRTÖK

29

OKTÓBER

PÉNTEK

30

OKTÓBER

SZOMBAT

31

OKTÓBER

VASÁRNAP

01

NOVEMBER

HÉTFŐ

02

NOVEMBER

KEDD

03

NOVEMBER

SZERDA

04

NOVEMBER

CSÜTÖRTÖK

05

NOVEMBER

PÉNTEK

06

NOVEMBER

DÁTUM
KATEGÓRIA
VA 01 NOVEMBER 2020
KERESÉS
Virtuális Tájházak Napja
Virtuális Tájházak Napja

Kategóriák:Tájházszövetségi esemény

Helyszín:

KEZDÉS
MÁJUS
PÉNTEK
01
BEFEJEZÉS
MÁJUS
VASÁRNAP
17

lejárt dátum

VIRTUÁLIS TÁJHÁZI KAPUNYITÁS
A KÖZÖSSÉGEK HETE RÉSZEKÉNT
2020. május 1 – május 17.

 

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Úgy gondoljuk, hogy a mostani rendkívüli helyzetben sem szakadhatunk el egymástól, a tájházakat szeretőktől! Tájházaink kapuit, ajtajait a mai kor digitális eszközeivel virtuálisan is megnyithatjuk látogatóink, vendégeink előtt!
Kulturális örökségünk, hagyományaink gazdagsága csodálatos pillanatokkal, percekkel ajándékozhatja meg a bezártságra kényszerülőket akkor is, ha nem közvetlen és személyes a kapcsolatunk.


Bátorítjuk, buzdítjuk a hazai és a határon túli tájházak működtetőit egyaránt, hogy az idei Közösségek Hetéhez csatlakozva a tájházukhoz kapcsolódó szokásaikat, tradíciókat, népművészetüket rövid, néhány perces videó felvételekkel juttassák el az otthonlévőkhöz és a Tájházszövetséghez! A felvételekkel interaktívan mutassák be tárgyi és szellemi néprajzi örökségüket, viseletüket, ismertessék meg legkedvesebb népdalaikat, táncaikat, tanítsanak kézműves fogásokat az online közösség számára. Lehetőség nyílik arra is, hogy virtuális túra keretében mutassák be tájházukat az érdeklődőknek. Mindeközben vigyázzanak magukra, tartsák be az egészségük védelméhez szükséges szabályokat.


A programsorozat felvezető eseményeként május elsején mindenkit arra hívunk, hogy ki-ki a tájházában állítson májusfát, vagy készítsen májuskosarat (bármilyen növény, például cserepes virág is megfelel a célnak, ha volt a településen hagyománya). A májusfa a Közösségek Hete nyitónapjáig, május 11-ig szabadon díszíthető jókívánságokkal, szeretetüzenetekkel és egyéb díszekkel. Így készüljünk lélekben együtt a közösségek ünnepére, nyissuk ki a tájházaink kapuját a látogatók előtt, egyelőre virtuálisan!


A virtuális kapunyitásról rögzített videókat és a májusfaállításról, májuskosár készítésről készült felvételeket tegyék közzé saját felületeiken, honlapjukon, közösségi oldalaikon, de mi is folyamatosan várjuk e-mail címünkre, hogy felkerülhessenek Facebook oldalunkra és a tajhazszovetseg.hu-ra, valamint a legjobbakat tovább küldhessük országos média felületekre is.

Mindehhez várjuk mindazon tájházfenntartók jelentkezését, akik élnek egy új, a virtuális térben is létrejövő közösség megerősítésének lehetőségével. Mellékelten küldjük a Közösségek Hete felhívását is azzal a kéréssel, hogy programjaikat ott is regisztrálva csatlakozzanak az országos rendezvénysorozathoz.


Kérjük, hogy a mellékelt Jelentkezési lapot pedig 2020. április 27-ig kitöltve juttassák el a tajhazszovetseg2002@gmail.com e-mail címünkre, valamint regisztráljanak a Közösségek Hete regisztrációs felületén is.

Jelentkezési lap: Jelentkezési lap.docx

További információ: https://kozossegekhete.hu
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5SjWWjGNGgsUqCn7q7CWYltszV-kST6SRPgvgJged080ApA/viewform