A Felpéci Tájház 2020-ban az Év Tájháza

 

A HITELESSÉG AZ ÉV TÁJHÁZA LEGFŐBB ERÉNYE

A Felpécért Alapítvány által működtetett Felpéci Tájház méltán nyerte el a 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet. A falu központjában álló gyűjtemény és a szőlőhegyi présház szakmailag hiteles képet tár a látogatók elé. A tudatosan felépített tevékenység része a gazdag programkínálat, amely a közösség aktív részvételével, önkéntesek bevonásával valósul meg.  Példaértékű múzeumpedagógiai tevékenységük kiterjed a bemutatókertre is, amelynek kialakítása újszerű és egyben követendő a hagyományok továbbadása terén. Dicséretes a térség oktatási-nevelési (óvodától a felsőoktatás) intézményeivel folytatott együttműködésük és a határon átívelő tevékenységük is.

A Sokoróaljai-dombság vidéke értékes kincseket őrzött meg kulturális hagyományaiból, épített örökségéből, ennek egyik ékes példája a műemléki védelem alatt álló, muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező Felpéci Tájház.

A tájegység népi építészetét hűen tükröző épület szoba-konyha-kamra beosztású, háromhelyiséges, egysoros elrendezésű. A felújítás során nagy gonddal óvták meg, állították helyre a földből, sárból (pelyva adalékkal), illetve vályogból épült falakat, a földes padlózatot, a nádból készült héjazatot, szakértelemmel alkalmazva a hagyományos építési technikákat, összességében az eredeti körülményeket hitelesen felmutató állapotot megteremtve.

A ház berendezése, az enteriőr kialakítása ugyancsak autentikus, egykori evangélikus lakóinak életmódját idézve egyszerű, puritán. A lakásbelső megjelenítése mellett a tájházban megtekinthetőek a helyben leginkább használt mezőgazdasági szerszámok, illetve a méhészethez kapcsolódó tárgy- és eszközállomány is.

A Felpéci Tájház igazi értékét azonban mégis az adja, hogy nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is, ahol a gyerekek játszva sajátíthatják el dédszüleik korának ismeretanyagát, ugyanakkor a felnőtteknek is maradandó élményt jelent a számukra biztosított programok gazdagságával.

A Felpéci Tájház épületegyüttesén jól megmutatkozik a több évtizednyi szakmai hozzáállás, a hozzáértés és a fáradtságos civil munka. A tájház főépülete, mely valaha egy felpéci lakóház volt, kiváló állapotban van. Napjainkban ez nagy szó, hiszen nagyon kevés már a népi építészethez az azt megillető minőségben értő szakember. Hagyományos népi építészeti technikákkal ilyen kiváló műszaki állapotban tartani egy népi építészeti emléket napjainkban rendkívüli kihívás. A Felpécért Alapítvány ezzel szemben nemcsak a meglévő épület állapotát képes fenntartani, hanem bővülni, fejlődni is tud. Az eredeti tájház „mag” közösségi térbe való bekapcsolása az épület háta mögötti hozzáépítéssel az Alapítvány kulturális közösségszervező és oktató tevékenységét szolgálta, ezáltal megvalósult a tájházi gyűjtemény a helyi közösség napi szintű tevékenységébe való bekapcsolódása. Építészeti szempontból a műszaki minőség mellett legalább ennyire fontos a funkcionális minőség és a szociális hozzáadott érték. Az új épület építészetileg nem konkurál a tájházzal, megjelenésében markánsan elkülönül, egy percig sem áll fenn annak a veszélye, hogy szakavatatlan szemek összemossák a tájházzal. A porta tiszta és rendezett, és a tájház elkülönül a naponta használat területtől, ahol a közösségi alkalmak foglalkozásai zajlanak.

A Felpécért Alapítvány tájházi épületegyüttes felsorolása azonban még itt nem ér véget, hiszen a közelmúltban sikerült a Kubinyi Ágoston Programra benyújtott pályázati forrásból a tájházi gyűjteményükbe bekapcsolniuk a község szőlőhegyén található hagyományos présházépületet a hozzá tartozó szőlő és gyümölcsössel. A présház követően immár a tájházegyüttes tereit is gazdagítja, sajátos tematikájú kiállítóterével, bemutatójával, a szabadtéri pedagógiai célú használat lehetőségével. Ennek a felújításnak a megvalósítása is példa értékű, hiszen egy olyan együttműködés keretében jött létre, ahol nem csak az épület népi építészeti értékei maradtak meg, hanem egy tudásátadó építőtábor, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tájházigazgatósága által szervezett Népi Építészeti Nyári Egyetem kapcsán maga a népi építészeti tudás is – gyakorlati tudás formájában – tovább öröklődött.

A Felpécért Alapítvány kis lépésekben végzett, de megfontolt és alapos, áldozatos munkáját a Magyarországi Tájházak Szövetsége példaértékűnek tartja. Az alapítvány elnöke, Dombi Alajosné néhány hónapja, 2020. szeptember 4-én vehette át Az Év tájházvezetője elismerést, így egy éven belül sikerült elnyerniük a Tájházszövetség két rangos díját.

A tájház kapuja (Fotó: Dombi Alajosné)

A tájház homlokzata (Fotó: Dombi Alajosné)
A Felpéci Tájház (Fotó: Dombi Alajosné)
A tájház (Fotó: Bereczki Ibolya)
A tejfeldolgozás eszközei (Fotó: Bereczki Ibolya)
Ismeretátadási foglalkozás (Fotó: Dombi Alajosné)
Tájházak napján (Fotó: Dombi Alajosné)
Szőlőhegyi présház (Fotó: Prikler Szilvia Beatrix)
Szőlőhegyi présház ünnepélyes átadó (Fotó: Prikler Szilvia Beatrix)
A présház kiállítása (Fotó: Prikler Szilvia Beatrix)
A présház kiállítása (Fotó: Prikler Szilvia Beatrix)
A présház kiállítása (Fotó: Prikler Szilvia Beatrix)
A présház kiállítása (Fotó: Prikler Szilvia Beatrix)