A tájházak újraindítási lehetőségei a koronavírus járvány után

Magyarország Kormánya a koronavírus-járvány kezelésében alapvetően azt a megközelítést alkalmazta, hogy készültünk a legrosszabb forgatókönyvre, miközben mindent megtettünk a legjobb forgatókönyv, a járvány sikeres visszafogása érdekében. Most már elmondható, hogy a korlátozó intézkedések és a lakosság közreműködése együttesen megtették hatásukat: a járványgörbe ellaposodott, a járvány várható tetőzését május elejére várták a szakemberek. Ezért a járványügyi intézkedések fokozatos enyhítését indította el 2020. május 4-étől a Kormány, oly módon, hogy közben szorosan ellenőrzi a járványügyi adatokat és szükség esetén ismét korlátozó intézkedéseket vezet be.

 

A korábbi tapasztalatok alapján a kulturális ágazat területén a lehetséges és több fázisból álló újraindítást kezdeményezte Magyarország Kormánya. Ennek végrehajtására

-        ki kell alakítani az üzemszerű működés speciális feltételrendszerét,

-        meg kell határozni azt a munkarendet, amely az átmeneti időszakban irányadó,

-        véglegesíteni kell a megváltozott helyzethez igazodó szakmai stratégiát.

 

Elsőként a Pest megyén kívüli regionális szabadtéri múzeumok, majd az azon belül található intézmények újranyitása kezdődött meg a 2. fázisra vonatkozó tervek szerint. A tájházak esetében a termes múzeumokra vonatkozó szabályok az iránymutatóak, ezek megnyitásának módjával szükséges összehangolni az intézkedéseket. A visszatérés rendjére, akár több forgatókönyvet is érdemes elkészíteni, több dátummal, több helyzetre felkészülve.

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által kidolgozott javaslatot a jobb felső sarokban lévő linkre kattintva érheti el.


A borítóképen a Kiskőrösi Szlovák Tájház munkatársai készülnek a vendégek fogadására a kerítés festésével.