Ágfalvi Tájház-Heimatmuseum

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Ágfalvi Tájház-Heimatmuseum

Cím:
Magyarország
9423 Ágfalva
Hegy utca 8-9.
Győr–Moson–Sopron megye

Kapcsolattartó neve: Csoltói József

Telefon: +36 207797113

E-mail: rendezveny@agfalva.hu

Nemzetiség: német

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

A község néprajzi értékeit bemutató tárlat Ágfalva jellegzetes környezetében és épületében kapott helyet. A Tájház létrehozásának ötlete 1999-ben született meg, és megvalósítása még abban az évben el is kezdődött. Ez a három generációs részházas beépítésű családi ház egy 230 éves, vert téglából épített házsor gazdasági épületekkel ad helyet a gyűjteménynek a Hegy utca 8-9. szám alatt. Az épület és gyűjteménye 2008 óta a helyi önkormányzat tulajdonában van, mely helyi védettség alatt áll. Az épületbebn eredeti berendezési és használati tárgyak láthatók, melyeket az ágfalviak és Böhm András községünk egykori krónikása, valamint az épület egykori tulajdonosa szorgos munkával gyűjtöttek össze.

Az Ágfalvi Tájház a környéken egyedülálló módon mutatja be az ágfalvi és részben a soproni régióban élő németség tárgyi és szellemi kultúráját. Az itt látható tárgyak jellemzően a 20. század első felének hétköznapi életét mutatják be.

Hol, és hogyan éltek egykoron a faluban az emberek, mi volt a megélhetési forrásuk, hogyan tanultak az iskolában, milyen szakmákat űztek? Az elmúlt években összegyűjtött tárgyak közül is több gyűjteményt érdemes kiemelni: a családi fotók nemcsak egy-egy család hagyatékai és különösen értékesek - ha a szereplőket is azonosítani tudjuk - hanem a korabeli, autentikus népviselet is megjelenik rajtuk. Ehhez kapcsolódóan fontosnak tartjuk megemlíteni a rendkívül gazdag népviseleti ruhadarabokat, amelyek főleg a két világháború közti férfi és női viseletbe engednek betekintést. Az eredeti ruhákba öltöztetett bábuk a hagyományos ágfalvi népviseletet mutatják be. A tájház textilgyűjteménye, elsősorban konyhai kiegészítőket tartalmaz, német feliratos falvédőket és egyéb textíliákat. A bútorgyűjtemény gazdagságát bizonyítja, hogy egy teljes enteriőrt be tudunk mutatni, amelynek központi eleme a Himmelbett. A konyhai eszközök segítségével a háziasszony hétköznapjait is jobban megismerheti a látogató. A faluban élők szokásait, ünnep- és hétköznapjait számos fényképen láthatja az ide látogató. A konyhaeszközökön túl az összegyűjtött szerszámok, bányász, cipész, asztalos, kosárfonó, mezőgazdasági, vasutas, és nem utolsó sorban az 1891-ben Sopronban Seltenhofer Frigyes cége által készített tűzoltó kocsi is látható.

Az Ágfalvi Tájház jelenleg a környék egyetlen német nemzetiségi tájháza, amelyet nemcsak a magyarországi németek látogatnak, hanem a környékről kitelepített német családok leszármazottai is.

Az Ágfalvi Tájház-Heimatmuseum létrehozásakor legfontosabb célunk a helyi néprajzi értékek, a tárgyi emlékek összegyűjtése és megőrzése volt. Tájházunk tárlatvezetéséhez kérjük előre időpontot egyeztetni szíveskedjenek a megadott elérhetőségeken.