Betűméret:

Képzések

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2017-ben akkreditált képzést indított Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzés címmel. A képzés két helyszínen zajlik, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban és a Szennai Skanzenben. A 60 órás képzés során a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatásokon vesznek részt, melyeknek célja a jellemzően komplex feladatköröket ellátó munkatársak segítése a mai változó múzeumi világban. Képet kapnak arról, hogyan lehet magas minőségű szakmai munkát végezni, értéket közvetíteni, ezáltal korszerű programokat, kiállításokat, múzeumi szolgáltatásokat megvalósítani, indirekt módon pedig pozitív hatást gyakorolni a látogatók tanulási szokásaira, múzeumi élményszerzésre, a múzeumi tartalmakhoz fűződő személyes viszonyára a szabadtéri néprajzi múzeumok és tájházak világában. 

 

2020-ban elindítottuk 60 órás, akkreditált, blended (e-learnig és tantermi) formátumú Tájházi referensi képzésünket, melynek célja, hogy a referensek a tájházvezetők munkájának segítéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudást elsajátítsák. A tájházak létrehozásához és működéséhez szakszerű ismereteket szerezzenek meg és képesek legyenek azokat továbbadni a fenntartók számára.

 

2023-ban akkreditáltuk a Tájházi kiállítások rendezése 30 órás Tájházi kiállítások rendezése című képzésünket. A képzés célja, hogy olyan, a mai muzeológiában jellemző trendekkel ismertesse meg a résztvevőket, amelyek jó például szolgálnak és adaptálhatóak, vagy átalakítva a speciális tájházi környezetre beépíthetők a kiállításba. Célunk, hogy a tájházakban található enteriőrös kiállítások látogatóbaráttá, interaktívvá, szórakoztató váljanak a látogatók számára, illetve, hogy modern, termes kiállítási megoldásokat is megismerjenek a képzés résztvevői. A képzésen többek között a tájházi kiállítás létrehozásához szükséges szakmai háttérrel, az interpretációs lehetőségekkel, a kiállításhoz kapcsolódó kommunikációval ismertetjük meg a résztvevőket.

 

Képzések