Betűméret:

Beszámoló a képzésekről

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként 2017. április 1-jén alakult Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága feladata az ország területén és a határon túl található magyar és nemzetiségi tájházak szakmai munkájának és támogatásának segítése. Ennek előmozdítására 2017 októberében első alkalommal rendezte meg a Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzést, mely főként a tájházvezetőknek, valamint olyan muzeológusoknak szólt, akiknek munkahelyi feladata a tájházakkal való együttműködés, szakmai tanácsadás. Emellett a magántulajdonú tájházak vezetőit sem kívántuk kizárni a képzésből, hiszen munkájuk szintén az immár UNESCO Világörökségi Várományosi Listán szereplő Magyarországi Tájházhálózat arculatát színesíti és reprezentálja a látogatók előtt.

2020-ban elindult a Tájházi referensi képzés, melynek célja, hogy a a referensek a tájházvezetők munkájának segítéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudást elsajátítsák. A tájházak létrehozásához és működéséhez szakszerű ismereteket szerezzenek meg és képesek legyenek azokat továbbadni a fenntartók számára.

 

Korábbi résztvevőink visszajelzései: 

„Gyakorlati segítséget nyújtott tájházak napi feladatainak ellátásában, segédletet nyújtott azokhoz a „nemszeretem” munkákhoz is, amik nem kikerülhetők, de így könnyebb lesz.”

„Nagyon sokrétű és információ gazdag előadás hallgatója lehettem. Sok ötletet és lehetőségekkel – hogyanokkal kapcsolatos kérdésekre kaptam választ.

A résztvevők igazán barátságosak, új kapcsolati tőkét nyertem a jelentkezéssel. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam.”

„A motivációs levelemben az egyik fő elem a megújulás volt. Új hatások megismerése. Az előadások révén lehetőség nyílt arra, hogy új, akár külföldi példákat ismerjek meg, amik új gondolatokkal, ötletekkel terveket indított meg bennem.”

„A képzés széleskörű ismeretanyagot ölelt fel. Izgalmas, változatos előadások voltak. Megtisztelő az előadókkal való találkozás és a helyszínek fantasztikusak.”

„Sok új ötletet kaptam a tájházunk felújításához, fejlesztéséhez. Nagyon jó csapat gyűlt össze, a későbbiekben is tervezzük a kapcsolattartást.”

„Családias hangulatban a tájházhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismeretekre tettem szert.”

 

Beszámoló a Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzésekről

A 2017-18-as szabadteri muzeologiai es tajhazi szakagi kepzes.pd

Szabadteri muzeologiai es tajhazi szakagi kepzes_2018_2019.pdf

Szabadteri muzeologiai es tajhazi kepzes_2019.pdf

Szabadteri_muzeologiai_és_tajhazi_szakagi_kepzes_2020.pdf

Szabadteri muzeologiai es tajhazi kepzes_2021.pdf

Szabadteri muzeologiai es tajhazi kepzes_beszamolo_2022.pdf

 

Beszámoló a Tájházi referensi képzésről

Tajhazi referensi kepzes_2020.pdf