Az Év Tájháza 2023. évi díjazottja a kiskőrösi Szlovák Tájház

Hitelesség, példaértékű helyreállítás, kiváló programok és identitásőrzés a tájházakban

Az Év Tájháza 2023. évi díjazottja a kiskőrösi Szlovák Tájház

 

A Tájházszövetség 2023. október 5-7. között Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben rendezi XX., jubileumi országos szakmai találkozóját. A szakmai konferencia napján, október 6-án került sor Az Év Tájháza kitüntető cím átadására, melyet a szövetség legrangosabb elismeréseként idén a kiskőrösi Szlovák Tájház nyert el.

A találkozóra az ország minden részéből érkeztek tájház fenntartók, akik október 5-én, csütörtök délután Veszprém kulturális és építészeti értékeivel ismerkedhettek, majd a pénteki napon a Laczkó Dezső Múzeum megújult épületegyüttesében került sor az Értékfeltárás és értékmentés. Természeti, épített és szellemi kulturális örökség tájházi környezetben címmel rendezett szakmai konferenciára. A megnyitón Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Brányi Mária, Veszprém megyei jogú város alpolgármestere, Péterváry-Szanyi Brigitta, múzeumigazgató és Dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket és hirdette ki Az Év Tájháza pályázat végeredményét.

2023-ban Tiszafüredről a Nyúzó Gáspár Fazekasház, a Pomázi Örökség Tájház, a kiskőrösi Szlovák Tájház és az Orfűi Malmok eddigi munkáját értékelte a bíráló bizottság.

Az Év Tájháza díjat elnyert kiskőrösi Szlovák Tájházra jellemző minden négyzetméterén a szakmai hitelesség. Példaértékű helyreállítást végeztek az épületen, a programjaik kiválóak, külön erényük, hogy nagy számú látogató mellett a sajátos nevelési igényű tanulói csoportokat is fogadják. Épületét és tárgygyűjteményét magas színvonalon, helyi, hagyományos értékként mutatja be, és maga mellett tudhat egy széles körű, több generációt magába fogadó múzeumi önkéntes csapatot is. A közösség tagjaival együtt dolgoztak érte, hogy a tájház ma mára jóval több, mint puszta kiállítás, egy olyan hely, amely idősebbeknek és fiataloknak egyaránt segít visszarepülni az itt élő szlovákok vallási, nyelvi, viseleti, táplálkozási és folklór hagyományaiba, és hozzájárul identitásuk megtartásához.

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház udvarán 2021-ben kezdődött a 19. századi műhely hulladékgödrének régészeti feltárása, ahonnét rendkívüli mennyiségű kerámia tárgy töredéke kerül elő. Szűcs Imre fazekasmester elkészítette a törmelékek alapján a leletek rekonstruált másolatait. Az interpretálás kiváló, az érdeklődők a tájházban és a Kiss Pál Múzeum Tariczky Endre Régészeti Kiállításában is megtekinthetik meg a kutatási eredményeket. Tiszafüreden példaértékű a diákok és az önkéntesek bevonása, de a felnőtt helyi lakosok is aktívan vesznek részt az ismét virágkorát élő tájház életében.

A Pomázi Örökség Tájházban szerb és német nemzetiségi lakásbelsőt, viseleteket mutatnak be két elkülönített részben, ezt egészíti ki a várostörténeti kamarakiállítás. Érdekes kezdeményezés, hogy minden évben készítenek rendezvényekkel egybekötött időszaki kiállításokat, amely új műfaj a tájházakban. Ez a kezdeményezés, továbbá a sok saját program hozza azt, hogy a tájház maga is a helyi nemzetiségek tagjait is vonzó közösségi térré vált Pomázon.

Az Orfűi Malmok alapítványi fenntartású, példaértékű intézménykomplexum. hiteles helyreállítású régi, és új, a közönségfogadást és a hagyományos malmok technológiai sokszínűségét bemutató épületei nagyszámú látogatót vonzanak, a múzeumi funkció mellett számos szolgáltatást nyújtanak. Ipari műemlékként a vízimalom tekinthető meg, és 2016-tól új attrakcióként a papírmalom papírmerítő műhelyében tartanak foglalkozásokat. Kiváló a kapcsolatuk a lakossággal, a környékbeli őstermelőkkel, rengeteg rendezvényhez biztosítanak helyszínt.

Dr. Bereczki Ibolya, a szövetség elnöke megfogalmazta, hogy a rendkívül erős versenyben mindegyik pályázó kiváló dokumentációt nyújtott be és a személyes megtekintés tapasztalatai is lenyűgözték a bíráló bizottságot mind a négy helyszínen. Büszkék lehetünk arra, hogy 2023-ban Magyarországon ilyen nagyszerűen működő tájházak vannak,

A díjátadót követő Értékfeltárás és értékmentés – Természeti, épített és szellemi kulturális örökség a tájházi környezetben című, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban és a megújult Bakonyi Házban folytatódó szakmai konferencia programja itt olvasható:

https://tajhazszovetseg.hu/wp-content/uploads/2023/10/XX.Orszagos_Tajhaztalalkozo_Program_2023.pdf

 

További információ a találkozóról és Az Év Tájháza díjazottjáról:

Dr. Bereczki Ibolya elnök

Tel.: 06/30/6552-532, e-mail: ibo0530@gmail.com

 

Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök

Tel.: 06/20/438-1092, e-mail: tajhazszovetseg2002@gmail.com