Bogyiszlói Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Bogyiszlói Tájház

Cím:
Magyarország
7132 Bogyiszló
Kossuth Lajos utca 29.
Tolna megye

Kapcsolattartó neve: Varga Dalma

Telefon: 3674407117

E-mail: kultura@bogyiszlo.hu

Web:
www.bogyiszlo.hu/k-intezmenyek-kulturalis-elet-tajhaz.htm

Nemzetiség: magyar

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

 

Bogyiszló múltját már nem kell bemutatnunk, a települést nem kímélték a tűzvészek, de az árvizek sem. Ez, az 1910-es években épült ház, sok katasztrófát túlélt az elmúlt évszázadban. Ezért is olyan fontos ez, a ma már tájházként funkcionáló épület a településen élők számára.

Bogyiszló település sokáig sziget volt, minden oldalról víz vette körül. A legnagyobb pusztítást az 1956-os jegesár okozta. Szinte mindent elsodort, romba döntött. Csak néhány épület élte túl a katasztrófát. Tájházunk egy, ezen házak közül. Az ingatlan másik előnye, hogy a település főutcájában található, tulajdonképpen a központban, „Bikity” részén, ahol a rendezvények többségét is tartják.

A ház előző, német tulajdonosa az épületet átalakította, bár a tagolását szerencsére megtartotta. Tisztaszoba, konyha, hálószoba. Most ez a három helység az, mely enteriőrként berendezve várja az idelátogatókat. Kiállításunkat Streer Tamásné Marika néni, a tájház egyik alapítója rendezte be, aki Bogyiszlón született. Dr. Balázs Kovács Sándor szakvéleménye alapján a jelenlegi berendezés, mely a XX. század első felét mutatja be, hiteles, szakmailag megfelel a követelményeknek.

Az épület, 2007-ben nyitotta meg kapuit, mint tájház. A kiállított tárgyak minden egyes darabja a településen élők felajánlásából gyűlt össze.