Diósjenői Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Diósjenői Tájház

Cím:
Magyarország
2643 Diósjenő
Dózsa György út 51.
Nógrád megye

Kapcsolattartó neve: Székely József Ede

Telefon: +36 704792125

E-mail: polgarmester@diosjeno.hu

Nemzetiség: magyar

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

A Tájház egy tősgyökeres református, diósjenői család, a Vasas család birtokában volt, míg az Önkormányzat 2009-ben megvásárolta a házat és a hozzá tartozó telket. A ház a falu főutcáján helyezkedik el. Az utcát, mely a falu központját képezei, a Jenői patak szeli ketté, sajátos hangulatot adva ezzel.

A ház a kamrajatón található bevésés szerint 1859-ben épülhetett. Elrendezése hagyományos, szoba-konyha-szoba és kamra-ól, külön bejárattal. Homlokzata téglával kirakott, a ház hosszán tornác fut végig. A ház mellett bővizű, ásott kút található. Az utcai kerítés 1911-ből való. 

2020-ban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segítségével alakítottuk ki az új közösségi teret a régi kamra és az istálló összenyitásával. Az így kialakított teremben 50 fő kényelmesen leültethető, előadások, vetítések szervezhetők, melyre nagy szüksége van a falunak. A telek hátsó részén terménytároló látható.

A ház első szobája az eredeti lakók vallásának megfelelően református módon van kialakítva, a hátsó szoba katolikus jegyeket hordoz. A kettő között elhelyezkedő konyha berendezése meglehetősen vegyes. 

Jelenleg előzetes bejelentkezés szükséges a látogatáshoz, évente 2-3 rendezvényt szervezünk a Tájáhzban, illetve közvetlen környezetében.