Együttműködés a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Savaria Múzeum között

 

 

A tájházi referensi hálózat mintaprojektben való elindításáról írt alá együttműködési megállapodást 2023. május 25-én dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, prof. dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum igazgató-helyettese és Kmellár Viktória a Vasi Skanzen vezetője Szombathelyen, a Savaria Múzeumban. A mintaprojekt megvalósításában a két intézményen kívül együttműködő partner a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, valamint a megvalósításba bekapcsolódik a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum is.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezeti egységeként működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága 2017-es indulásakor célul tűzte ki a tájházi referensi hálózat létrehozását és annak működtetését, azzal a céllal, hogy segítse a magyarországi tájházak szakmai működését, fejlődését. Az együttműködés keretében 2023. május 25-én a Savaria Múzeumban tájházi igényfelmérő workshopot szerveztünk.

A programra elsősorban Vas és Győr-Moson-Sopron vármegye tájházainak fenntartóit, vezetőit vártuk. Az alkalom célja volt, hogy bemutassuk, milyen lehetőségek rejlenek a referensi hálózatban, a tájházak fejlesztésében, a tájházak vezetőinek képzésében. Fontosnak tartottuk, hogy a résztvevők bevonásával felmérjük a két vármegye tájházainak jelenlegi helyzetét és igényeit. Az ünnepélyes aláírást követően előadások hangzottak el a tájházi referensi hálózat tervezett működéséről, céljairól és tevékenységi formáiról, a Népi Építészeti Program által nyújtott támogatások szerepéről a tájházak megújításában. Hallottak a résztvevők az idén őszre tervezett, 60 órás szabadtéri múzeumi képzésről, amelynek a szentendrei Skanzen mellett egyik helyszíne lesz a Vasi Skanzen.

A program második felében kerekasztalbeszélgetésre került sor, amelyen a Teleki László Alapítvány által gondozott Népi Építészeti Program tájházfejlesztési jó gyakorlatairól, pályázati lehetőségekről, az önkormányzatok és a közösségek szerepéről is szó esett. A résztvevők a nap délutánján ellátogattak a Vasi Skanzenbe.