Első alkalommal nyerte el „Az Év Tájháza” díjat határon túli tájház

A Nagyberegi Tájházat 2013. február 15-én avatták fel. Fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi. A tájháznak egy 1898-ban épült parasztház ad otthont. A három helyiségből álló házhoz egy kamra tartozik, valamint a kemencének helyet adó ,,sütő" és egy szín. Az udvart egy keresztcsűr választja el a kerttől. A tájház kertjében található a szintén a főiskola kötelékébe tartozó Szikura József Botanikus Kert, ahol több mint 500 növényfaj látható.
A Nagyberegi Tájház ,,élő tájház". A tájház és a hozzá tartozó gazdasági épületek megfelelő helyszínt biztosítanak a programok lebonyolításához, legyen szó akár táncházról, kézműves foglalkozásról, népi játékról vagy hagyományos kenyérsütésről. A beregi szőttes készítése kihagyhatatlan a tájház foglalkozásai közül, ennek megfelelően a kamra szövőházként funkcionál. A vászonkészítésre és a fonásra szánt alkalmakon a technikák elsajátítása mellett fontos szerep jut a közösségépítésnek és a tapasztalatcserének. A Nagyberegi Tájházban heti egy alkalommal hagyományőrző kézműves foglalkozásokat tartanak. A programok az iskolai tanévhez igazodva ősszel kezdődnek egy szüreti rendezvénnyel és tavasz végén, nyár elején zárulnak egy pünkösdi foglalkozással. A foglalkozásokat szakavatott kézművesek vezetik. Az elmúlt év során nagy sikerrel tartottak múzeumpedagógiai foglalkozásokat ukrán és orosz anyanyelvű diákoknak. Erről egy publikáció is készült „A néprajzi ismeretek átadásának lehetőségei a magyar mint idegen nyelv órákon a Nagyberegi Tájház múzeumpedagógiai foglalkozásainak példáján" címmel.
A tájház programjairól a Kárpátalja.ma internetes hírportál kulturális rovatában, illetve a tájház közösségi oldalán (https://www.facebook.com/nagyberegitajhaz/) rendszeresen tájékoztatják az érdeklődőket.
Végezetül egy idézet a tájház vendégkönyvéből, amely a Nagyberegi Tájház kiváló munkáját is tükrözi:
„A hagyományaink emlékeztetnek rá, hogy kik vagyunk."