Felsőtárkány adott otthont az Észak-Magyarországi Regionális Találkozónak

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018. június 28-án a Heves megyei Felsőtárkányban rendezte meg az Észak-Magyarországi Regionális Találkozóját, „Ismeretátadás a tájházakban” címmel. A találkozó a régió újonnan megválasztott elnöke Urbán Anett, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár muzeológusa szervezésében jött létre.

A konferencia megnyitóját követően dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke megtartotta előadását, amelyben az új típusú ismeretadási lehetőségeket mutatta be. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új szabadtéri muzeológiai trendek tökéletesen alkalmazhatók tájházak tekintetében is, amennyiben megfelelően adaptálják azokat. A kiállításokon kívül a különféle múzeumpedagógiai foglalkozások, interaktív elemek, vezetett látogatások és a közösséget megmozgató programok is az ismeretátadás körébe tartoznak.

Az előadás után Buzás Eszter, a Felsőtárkányi Művelődési Ház vezetője bemutatta a résztvevők számára a községben zajló kulturális programokat, valamint kiemelten beszélt a tájház körüli rendezvényekről. Előadásából kiderült, hogy a tájházat a közösség „Harangozó ház”-ként emlegeti, hiszen az 1900-as évek elejétől a tőle pár száz méterre található templom harangozója lakott itt feleségével és három lányával.

Az ismeretátadási módszerek szempontjából kiemelt feladat a tájházak kiállításának megújítása, hogy a látogatók figyelmét folyamatosan fent lehessen tartani. Ehhez azonban fontos a tájházak szempontjából is a vezetők képzése, hogy a fejlődő múzeumi világban lépést tudjanak tartani. Ilyen továbbképzési lehetőségeket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani központja szervez, amelyikek egyikéről Kmellár Viktória, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának néprajzos-muzeológusa tartott előadás. „A Kiállítás-rendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában” című képzésen résztvevők a kiállításrendezés folyamatában a különböző területek munkálatait próbálhatják ki, ezáltal szélesítve látókörüket. A képzés a tájházi dolgozók körében nagy segítség lehet, hiszen sok esetben egy ember látja el mind a kurátor, mind a kommunikációs szakember, mind a múzeum pedagógus feladatkörét. Kmellár Viktória felhívta a figyelmet az ősszel induló „Szabadtéri múzeumi és tájházi szakági képzésben” rejlő lehetőségekre is.

Dr. Zábrátzky Éva, a Dobó István Vármúzeum néprajzos-muzeológusa a múzeumban működő megyei tanácsadás tapasztalatait tárta a résztvevők elé. Az előadásból kiderült, hogy Heves megyében 14 működési engedéllyel rendelkező tájház létezik, amelyek felkeresése és esetenként szakmai támogatása a Dobó István Vármúzeum muzeológusainak feladata. Az elmúlt évi tapasztalatok alapján kiemelten beszélt a mikófalvi Népi Műemlékház és Kovácsműhelyről, az átányi Kakas-házról, a Boldogi Tájházról, a Kiskörei Tájházról, a kisnánai Szlovák Tájházról, valamint az Abasári Kapásházról, amely tájházakban ismeretátadási szempontból valamilyen jó gyakorlat található.

A program zárásaként a Kelet-Magyarországi régió elnöke, Korompainé Mocsnik Marianna beszélt egy új összefogás eredményeként létrejövő „utazó-muzeológiai” programról. A Dr. Bihari Szakértő Iroda által kidolgozott Kistelepülési Múzeumpedagógiai Programban 13 Hajdú-Bihar megyei település tájházai, valamint a Berettyóújfalui Tankerület vesz rész. Az összefogás lényege múzeumpedagógiai programok kidolgozása a részt vevő tájházak számára, ahová a diákok utazás nélkül eljuthatnak és a választott programcsomagból foglalkozást kérhetnek. A 13 választott tájház közül már hatban megvalósultak a foglalkozások úgy, mint a bárándi Múltunk Házában, a biharnagybajomi Szűcs Sándor Emlékházban, a Derecskei Tájházban, a Hajdúbagosi Tájházban, a hosszúpályi Bődi István Falumúzeumban, valamint a konyári Kurucz Albert Falumúzeumban. A foglalkozások forrását a megyei Tankerületi Központ Bizottsága, a programot a Magyarországi Tájházak Szövetségével kötött együttműködés megállapodás is erősíti.

A nap zárásaként a résztvevők közösen megtekinthették a Tájházat, ahol megkóstolhatták a felsőtárkányi sós-túrós és édes-túrós rétest.

 

Kmellár Viktória