Fodor Sára Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Fodor Sára Tájház

Cím:
Magyarország
8100 Várpalota
Jókai u. 15.
Veszprém megye

Kapcsolattartó neve: Csővári Zsófia Réka

Telefon: +36 306136457

E-mail: csovari.zsofia.reka@thuryvarkft.hu

Web:
www.thuryvar.hu

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely műemléki védettségű épületben működő tájházműemléki védettségű épületben működő tájház

Egykori paraszt barokk lakóépület, az un. Felsővárossal szomszédos területen helyezkedik el. Az épület az 1800-as évek második felében épített, hagyományos, háromosztatú, tornácos parasztház, kis udvarral. A szalagtelken elhelyezkedő, utcavonalas beépítésű egymenetes épület szoba-konyha-szoba alaprajzi elrendezésű, mely helyiségek előtt négy henger alakú oszlopos, mellvédes tornác húzódik.

Tetőformája kontyolttető, héjazata égetett cserép. Utcai oromfalán két szalagkeretes, gerébtokos, kétrétegű, két nyílószárnyas ablak és a tornácajtó. Felül középtájon téglalap alakú padlásablak, szintén szalagkeretes díszítéssel.

Oromzata a torokgerenda magasságában megosztott, vakolatdíszes. Falazata kőből és sárból épített, kívül-belül vakoltak, fehérre meszeltek. Az épület falához szervesen hozzáépítve ugyancsak fehérre meszelt kőpillérek között nagyméretű deszkakapu látható. A tornácról nyíló ajtón át az átalakított szabadkéményes konyhába jutni, innen nyílik az utcára néző, fagerenda födémmel borított szoba, a konyha másik oldalán szintén egy szoba nyílik.

A Tájház ünnepélyes megnyitására az 1986. évi I. Várpalotai Napok rendezvénysorozat keretében került sor. Kuriózum, hogy a Tájházat a városrendezés során nem bontották le, hanem a tízemeletes panelházak tövében mementóként meghagyták az épületet.

A helyreállított paraszt barokk épületben elsősorban a helyben gyűjtött helytörténeti anyagok tekinthetők meg, amely főként a település gazdag mezőgazdasági és iparos múltját – meszesek, földművelők, fazekasok, csapók, bognárok, tutyikészítők, mézeskalácsosok használati eszközeit, szerszámait, bútorait, textiljeit, stb. – mutatja be. A Tájház udvarán állt Szeivolt Márton egykori palotai meszes szekere, amelyet özvegye adományozott a gyűjtemény számára. 

1996-tól időszaki kiállításokat is rendezünk az épületben. A nagyszobában jelenleg a Krúdy Gyula emlékév tiszteletére Krúdy emlékszobát rendeztünk be. A látogatók itt ismerkedhetnek meg Krúdy Gyula palotai kötődésével, Krúdy és őseinek múltjával. Az emlékszoba megnyitásának időpontja Krúdy Gyula halálának – 1933. május 12. – évfordulójához is kötődik. A magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja Várpalotán élő nagyanyjának, Radics Máriának köszönhetően vált kiváló íróvá, tőle tanulta a rá jellemző történetmesélést is.

A Tájház 2007 óta Pacsu Gergelyné Fodor Sára helytörténész, Várpalota díszpolgára nevét viseli, akinek kezdeményezésére jött létre a tájház.