Gyenesdiási Pásztorház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Gyenesdiási Pásztorház

Cím:
Magyarország
8315 Gyenesdiás
Gyenesdiás Kossuth Lajos utca 97.
Zala megye

Kapcsolattartó neve: Hársfalvi Györgyné

Telefon: 36 303423934

E-mail: gyenesdiaskultura@gmail.com

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak műemléki védettségű épületben működő tájházműemléki védettségű épületben működő tájház

A 19. század közepén kőből és vályogból épült, nádfedeles, tornácos, füstöskonyhás, ma népi műemlék „Pásztorház” a gyenesi községi csordások – két család – szolgálati lakása volt.

Az épület az önkormányzat tulajdona, a 2000-ben történő felújítása óta az utca felőli két helyiség berendezése a két háború közötti itteni falusi életre jellemző. Beépített kemencéjében időnként kemencés ételek, kenyér készülnek. E két helyiségben kézműves szakkörök – kosárfonó-, szövő és népi kismesterségek szakkörök működnek, illetve a falusi élet pillanatait, ünnepeit elevenítik fel, rendezik itt helyi hagyományőrzők.

A hátsó két helyiségben egy Gyenesben feltárt avar temető leletei mutatják be a középavar kort, illetve az avarok felügyelete alatt álló Keszthely-kultúrás népességet. A kiállítás különlegessége az itt feltárt - a Kárpát-medencében e korból egyedüliként - egy avar katonai vezető bolygatatlan sírja.

A Pásztorház és e kiállítás megtekintése sok néprajz, történelem, régészet iránt érdeklődő számára nyújt kellemes és hasznos programot. E mellett a település nyári idegenforgalmi garantált programjai között szerepelnek még a családoknak, nyaralóknak, iskolai táborozóknak tartott népi kézműves foglalkozások.

Az intézmény nyaranta hétköznap délelőttönként, más időpontokban bejelentkezés szerint látogatható. (Tel: 06/83/314-507, e-mail: gyenesdiaskultura@gmail.com)