Hagyományaink vendégségben

„Alma a fájától"


Ez idei rendezvényünk mottója, kiindulópontját a „Nem esik messze az alma a fájától" szólás szolgáltatta. Ennek nyomán a generációkon átnyúló és a tájházakhoz kötődő tudásátadás szerepére irányítjuk rá a figyelmet. A tájházak jelentik a helyi hagyományos tudás bázisát, ahol összegyűjtik és megőrzik a szellemi és a tárgyi örökséget. Ezek a házak nem csak a gyűjtés és megőrzés, hanem az élményszerű ismeretszerzés helyszíneként is szolgálnak. Az utóbbi évtizedben egyre fontosabb szerepet kaptak a helyi termelők, akik a tájházak udvarán is felbukkanó vendégek. A meghívott tájházakkal együtt a településükön lévő hagyományos termékek készítőit is meghívjuk, akik a rendezvényen élőben is bemutatják házi készítésű, gyümölcsalapú portékáikat.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is köszöntjük az alapításuk kerek évfordulóját ünneplő tájházakat. A meghívott tájházak között több olyan is szerepel, akiknek a településéről a Muharay Népművészeti Szövetség meghívása révén érkeznek résztvevők. Ez jelenti az egyik kapcsolódási pontot a két szervezet között.

Szimbólumunk, az alma az idei rendezvényen is főszereplő. Szeretnénk bemutatni az alma jelentőségét, azt, hogy milyen szerepet játszott a népi táplálkozásban, a néphitben és gyógyításban, valamint azt is, hogy milyen egészségmegőrző hatása van. Ehhez kapcsolódóan a meghívott tájházak almás süteményeket, almából vagy más gyümölcsből készült helyi termékeket hoznak kóstolóba. Az almás ételek (sütemények, lekvárok) között versenyt hirdetünk. Receptet is kérünk a bemutatkozóktól, mely lehetőséget ad arra, hogy a településükön jellemző hagyományos almás ételeket népszerűsítsük.

A tavalyi évben megkezdett faültetést hagyománnyá szeretnénk tenni, így az idén is a program részét képezi egy almafa elültetése.

A találkozó fontos részét képezi a Kubinyi Ágoston Programban megvalósult tájházi fejlesztések bemutatása és a tapasztalatok megvitatása, a jó gyakorlatok megismerése. A beszélgetés résztvevői 2017-ben sikeresen pályáztak és fejlesztéseik már meg is valósultak. A beszélgetésben bemutatkozó tájházak: Kölcsey Ferenc Emlékház és Álmosdi Kiállítóhelyek, Jakob Bleyer Heimatmuseum Budaörs és a somogyszobi Vilma ház.

Résztvevő tájházak:
Kölcsey Ferenc Emlékház és Álmosdi Kiállítóhelyek
Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum Jakob Bleyer, Budaörs
Bogyiszlói Tájház
Algyői Tájház
Hosszúhetényi Tájház
Budakeszi Helytörténeti Múzeum és Tájház
Felpéci Tájház
Csicsóka Tájház, Biharkeresztes
Hartai Tájház
Eperfa Tájház, Szaporca
Napsugaras Tájház, Szeged
Gönci Huszita Ház
Hajdúszoboszlói Fazekasház
Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum/Szlovák Tájház
Oszkói Hegypásztor Kör
Vilma-ház, Somogyszob
Román emlékszoba, Elek

Részletes program hamarosan.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

Időpont: 2018. június 9. 09-17 óra

Facebook esemény: Hagyományaink vendégségben