Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Cím:
Magyarország
3400 Mezőkövesd
Eötvös József út 32.
Borsod–Abaúj–Zemplén megye

Kapcsolattartó neve: Kazárné Kalber Nikolett

Telefon: +36 49 312 820

E-mail: gepmuzeum@gmail.com

Nemzetiség: magyar

A Mezőgazdasági Gépmúzeum Mezőkövesden az ország egyik legjelentősebb agrár-műszaki gyűjteménye. A múzeum Hajdu Ráfis házaspár által 1979-ben felajánlott magángyűjteményből fejlődött ki. A közel 5000 m2 alapterületen, környezetbe illő, épületekben látványos kiállítások sorakoznak felölelve a mezőgazdaságban és az iparban használt erőgépeket, munkaeszközöket kezdve a 19. század közepétől alkalmazott, állati igaerővel működtetett járgányoktól egészen a 20. század második felében kifejlesztett „modern” mezőgazdasági gépekig. A múzeum célja a paraszti és uradalmi gazdálkodásban egykor használatos mezőgazdasági gépek és munkaeszközök gyűjtése, felújítása és a nagyközönség számára való bemutatása. Legjelentősebb kiállításai az „Ólas kert”, ahol a századelő sajátos, mezőkövesdi paraszti kultúrát ismerheti meg a látogató, a közel 60 db-os lokomobil park, a több mint 100 különböző gyártmányú és méretű stabilmotor mellett 61 db régi traktor és magánjáró. Közel 30 db lovas járgány, vízierőgép kiállítás, korabeli tűzoltó eszközök, áramfejlesztő aggregátorok, kovácsműhely, díszes kovácsoltvas kiállítás, cséplőgépek, magtisztítók, takarmány előkészítő gépek, darálómalmok, a kékfestő műhely berendezései és az élő népművészetet bemutató tárlat mellett a kismesterségek reprezentáns eszközei, termékei is várják a felfedező látogatót.

Évente hagyományosan szeptember elő szombatján rendezik meg az „Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó”, szakmai napot, amely látványos városi gépfelvonulással, technikatörténeti előadásokkal, gépbemutatókkal a város és a szakma legjelentősebb rendezvényeinek egyike.