Hajdúdorogi Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Hajdúdorogi Tájház

Cím:
Magyarország
4087 Hajdúdorog
Rózsa utca 18.
Hajdú–Bihar megye

Kapcsolattartó neve: Gulyás Attila Antal

Telefon: 36 302377360

E-mail: hdmuvhaz@gmail.com

Web:
http://hdmuvhaz.hu/hajdudorog-tajhaz/

Facebook:
https://www.facebook.com/hdmuvhaz

Nemzetiség: magyar

műemléki védettségű épületben működő tájházműemléki védettségű épületben működő tájház

A Hajdúdorogi Tájház a XIX. század végi népi építészetet reprezentálja: nádfedeles, vertfalú lakóépület. Alaprajzi elrendezése alapján háromosztatú. A tájház állandó kiállítása a XIX. század végi, XX.  század eleji paraszti életformát hivatott bemutatni autentikusan berendezett belső terével.

Az utca felől palánkkerítés határolja a telket. A lakóház ablak nélküli oldalával határos az utcafronttal. A kisajtón belépve a téglából kirakott járda a bejárati ajtóig vezet. A ház homlokzatát jellegzetes oszlop-imitáció díszíti. Nem rendelkezik tornáccal, helyette esővédő óvja a ház ajtaját. A háziállatoktól veréce választja el a belső teret. Már az ajtón megjelenik a mély vallásosság egy lemez Krisztus-kép formájában.

Ahogy belépünk a házba, a város egyetlen fennmaradt szabadkéményes konyhájában, pitvarában találjuk magunkat. A szabadkémény előtt a pitvar gazdagon díszített cserépedényekkel, fali tányérokkal, kancsókkal, köcsögökkel. A kemence szájánál láthatók a nélkülözhetetlen szakajtó kosarak, a kenyérsütőlapát, piszkafa és szivanó.

Az első szoba a tisztaszoba szerepét töltötte be, ide került a stafírungba kapott új bútor. A szoba berendezésekor az ágyat a fal mellé helyezték. A székeket a bevetett és mintás ágytakaróval letakart ágy szomszédságába állították. Az ágy mellett a bölcső áll. A két ablak közé került a komód, amelyen kegytárgyak kaptak helyet. A tisztaszoba központi helyén áll a támlás székekkel körülvett asztal, mögötte a kanapé. A szoba falára szentképeket, keresztet és órát akasztottak. A helyiség másik fontos sarka a kemence volt. Padkáján rongyszőnyeg, a sutban birkabőr és falvédő: a gyerekek ugyanis itt aludtak. Az ajtó mellett található a fogas és a szekrény.

XIX. század végi jellegzetesség, hogy a kamra szerepét a hátsó szoba vette át. Itt is helyet kapott egy ágy, egy asztal, a székek és a stelázsi, ahol főző-sütő edényeket, befőtteket, szenteltvizet tartottak. A megterített asztal a vendégeket fogadta.

A lakóház mellett egy melléképület is található, amely korábban disznóólként és fáskamraként funkcionált. A belső telket és a gazdasági udvart egy sövénykerítés választotta el, mely ma is látható.

Jelentősége a hajdúsági tájházak között elsősorban a kifejezetten görögkatolikus jellegéből adódik, hiszen a tisztaszobában helyet kap a máriapócsi kegykép másolata, de a búcsús tárgyak, vagy az ajtón lévő szentkép is ezt erősítik. Építészeti különlegessége elsősorban a szabadkéményben rejlik, valamint az ajtót átölelő esővédő, valamint annak oszlop-imitációja is növeli értékét.

A tájház épülete és füves udvara népi hagyományokat éltető közösségi rendezvényeknek is helyt ad. A programok alkalmával hagyományos helyi ételeket kínálunk a látogatóknak. A tanuló ifjúság számára rendszeresen valósulnak meg helyismereti és néprajzi órák, illetve tárlatvezetések az érdeklődők, a településre érkezők számára.