Helytörténeti Gyűjtemény Pankasz

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Helytörténeti Gyűjtemény Pankasz

Cím:
Magyarország
9937 Pankasz
Fő út 63.
Vas megye

Kapcsolattartó neve: Bóza Judit

Telefon: +36 205820759

E-mail: pankasz@pwnet.hu

Web:
pankasz.hupont.hu/6/helytorteneti-gyujtemeny

Nemzetiség: magyar

közérdekű muzeális gyűjteményközérdekű muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjteményegyéb muzeális gyűjtemény
A Pankaszi Helytörténeti Gyűjteményt Kováts Béla (1922-1994) címzetes iskolaigazgató gyűjtötte össze az őrségi falvakban.
Az értékes néprajzi gyűjtemény 1984-ben került jelenlegi helyére. Ez az Őrség leggazdagabb helytörténeti gyűjteménye. Az egyik ácsolt láda 1780-ban készült, de van itt egy 1838-as öreg szövőszék is. A legtöbb kiállítási tárgyat Pankasz, Kisrákos, Viszák, Nagyrákos, Szatta, Szaknyér községekben gyűjtötték. A kiállítási tárgyakat Béla bácsi rendezte el, halála után sem változtattunk azon.
 
I. szoba:
Ebben a szobában bal oldalon a szövés, fonás használati tárgyai láthatók. Jobb oldalt az ablak mellett kópicok láthatók. A kópicok előtt nyárfából készített teknők (tekenyűk) láthatók.  A falon mogyoróvesszőből készült diótartó kapott helyet. Mellette a „szivaszárogató” a kópichoz hasonló módon készült. Az egyszerű láncöltéssel díszített lányka ruha is arról tanúskodik, hogy az Őrségben díszítésre csak nagyon egyszerű motívumokat használtak. A nagy mosóteknő végében egyszerű csizmalehúzók láthatók.
 
II.szoba
A szobába belépve jobb oldalt fűzfavesszőből készült babakocsik vannak. Mellette egyszerű gyermek bölcsők. A sütőlapát és kurugla (szamalu) a kenyérsütésnél használatos tárgyak. Bal oldalt a kásacsináló.  A kölestörő mozsarak jól mutatják, hogy az őrségi ember számára a célszerűség volt az elsődleges, a szépség és díszítettség teljesen másodlagos dolog volt. További érdekessége még ennek a szobának a fából készült madárijesztő és a szőlőmorzsoló, amelynek hengere szintén fából készült. Ha beljebb lépünk a szobába bal oldalt világítóeszközöket láthatunk. Legérdekesebb közülük a fokla. A foklatartóba kb. 80 cm hosszúságú fenyőszálkát vágtak és az egyik végét meggyújtották. Így mintegy 20 – 25 percig is elégett, este ezzel világítottak. A falra akasztva különböző mezőgazdasági eszközöket láthatunk. Az ablak előtti szekrényben a konyhában használatos edények vannak. A vele szemben levő szekrényben pedig különböző famegmunkáló eszközök láthatók.
 
III. szoba:
Ebben a szobában van a gyűjtemény legértékesebb része. Egyedülálló a gazdag fazekas edény gyűjteménye. Itt megtalálható a „csöcsös bugyiga” a lakodalmas edények, a tejesedények, a boroskancsók. Érdekesek az agyagból készült köpülőedények és a fából készült kis fahordók.
Összesen mintegy 500 db kiállítási tárgy található a gyűjteményben.