Információs nap beszámoló

Beszámoló a Népi Építészeti Program és a Kubinyi Ágoston Program Információs napjáról

 

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága 2020. július 1-jén Információs napot szervezett a Népi Építészeti Program és a Kubinyi Ágoston Program keretében elnyerhető támogatásokról. Az információs nap célja az volt, hogy a résztvevők részleteiben megismerjék a támogatási és a pályázati kiírásokat, valamint ehhez kapcsolódóan feltegyék kérdéseiket a kiíró intézmények képviselőinek.

A Népi Építészeti Programot a Teleki László Alapítvány részéről Vukoszávlyev Zorán, a program szakmai vezetője mutatta be. Előadásában röviden beszélt a népi építészeti emlékek történeti alakulásáról, változásáról, illetve az egyes időszakra vonatkozóan a hozzájuk kapcsolódó viszonyról. Ezt követően ismertette a Népi Építészeti Programot és a jelenlegi támogatási lehetőséget, amely kifejezetten a tájházak számára elérhető.

A pályázatra vonatkozó információk a mellékelt előadásban megtalálhatóak.

Dr. Bereczki Ibolya a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a Népi Építészeti Program nyújtotta lehetőségeket és tapasztalatokat foglalta össze előadásában. Kiemelte, a következetes tervezés a programban támogatást igénylők számára fontos, azért, hogy a tulajdonukban lévő épületet megfelelően tudják helyreállítani.

 

A Népi Építészeti Program nyújtotta támogatásról az alábbi honlapokon tájékozódhatnak:

http://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/nepi-epiteszeti-program-tajhazak-megujitasa.html

http://www.telekialapitvany.hu/nepi-epiteszeti-program/

 

A Kubinyi Ágoston Program kiírását Benkő Dóra, az Emberi erőforrások Minisztériumának általános múzeumi referense mutatta be. A pályázati kiírásban az előző évhez képest minimális eltérés van. Előadásában részletesen kitért a megpályázható alcélokra, amelyre elnyerhető támogatás, valamint a pályázatból nem elszámolható tevékenységeket is ismertette.

A korábbi évekhez képest változást jelent, hogy a pályázat kizárólag elektronikus úton nyújtható be a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül (ÖNEGM).

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának két munkatársa, Fancsalszki Noémi és Prikler Szilvia a korábbi években megvalósult Kubinyi pályázatok tapasztalatairól, fejlesztéseiről számolt be képes előadás keretében. Előadásukban minden pályázati alcélra vonatkozóan jelenítettek meg példákat, melyek ösztönzőleg hatnak a pályázat benyújtása előtt állók számára.

A Kubinyi Ágoston Program pályázattal kapcsolatos információk és a program felhívása az alábbi linken érhető el:

http://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/kubinyi-agoston-program1.html

http://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/admin/data/file/20200625/2020_kubinyi-agoston-program_palyazati-kiiras.pdf

 

Az Információs napot pozitív tapasztalatokkal zártuk, az előadások a sikeres pályázást szolgálták. A feltett kérdésekre adott válaszok pedig további segítségül szolgáltak a pályázatok előkészítésében. Azok számára, akik az információs napon nem tudtak részt venni, de érdeklődnek a két támogatás iránt, megosztjuk az előadások diasorait.

 

Az Információs napon elhangzott előadások diasorai az alábbiakban érhetőek el:

nepi_skanzen_200701_print.pdf

Nepi_Epiteszeti_Program-Lehetosegek_es_tapasztalatok_tajhazas_szemszogbol.pdf

Kubinyi 2020_infonap_EMMI.pdf

Fejlesztesek a Kubinyi Agoston Program segitsegevel.pdf

Dr. Bereczki Ibolya köszöntőbeszéde

Vukoszávlyev Zorán előadása közben
Benkő Dóra az EMMI általános múzeumi refenrensének előadása
Fancsalszki Noémi előadás közben