Információs nap beszámoló

Beszámoló a Népi Építészeti Program és a Kubinyi Ágoston Program Információs napjáról

 

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága 2020. július 1-jén Információs napot szervezett a Népi Építészeti Program és a Kubinyi Ágoston Program keretében elnyerhető támogatásokról. Az információs nap célja az volt, hogy a résztvevők részleteiben megismerjék a támogatási és a pályázati kiírásokat, valamint ehhez kapcsolódóan feltegyék kérdéseiket a kiíró intézmények képviselőinek.

A Népi Építészeti Programot a Teleki László Alapítvány részéről Vukoszávlyev Zorán, a program szakmai vezetője mutatta be. Előadásában röviden beszélt a népi építészeti emlékek történeti alakulásáról, változásáról, illetve az egyes időszakra vonatkozóan a hozzájuk kapcsolódó viszonyról. Ezt követően ismertette a Népi Építészeti Programot és a jelenlegi támogatási lehetőséget, amely kifejezetten a tájházak számára elérhető.

A pályázatra vonatkozó információk a mellékelt előadásban megtalálhatóak.

Dr. Bereczki Ibolya a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a Népi Építészeti Program nyújtotta lehetőségeket és tapasztalatokat foglalta össze előadásában. Kiemelte, a következetes tervezés a programban támogatást igénylők számára fontos, azért, hogy a tulajdonukban lévő épületet megfelelően tudják helyreállítani.

 

A Népi Építészeti Program nyújtotta támogatásról az alábbi honlapokon tájékozódhatnak:

http://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/nepi-epiteszeti-program-tajhazak-megujitasa.html

http://www.telekialapitvany.hu/nepi-epiteszeti-program/

 

A Kubinyi Ágoston Program kiírását Benkő Dóra, az Emberi erőforrások Minisztériumának általános múzeumi referense mutatta be. A pályázati kiírásban az előző évhez képest minimális eltérés van. Előadásában részletesen kitért a megpályázható alcélokra, amelyre elnyerhető támogatás, valamint a pályázatból nem elszámolható tevékenységeket is ismertette.

A korábbi évekhez képest változást jelent, hogy a pályázat kizárólag elektronikus úton nyújtható be a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül (ÖNEGM).

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának két munkatársa, Fancsalszki Noémi és Prikler Szilvia a korábbi években megvalósult Kubinyi pályázatok tapasztalatairól, fejlesztéseiről számolt be képes előadás keretében. Előadásukban minden pályázati alcélra vonatkozóan jelenítettek meg példákat, melyek ösztönzőleg hatnak a pályázat benyújtása előtt állók számára.

A Kubinyi Ágoston Program pályázattal kapcsolatos információk és a program felhívása az alábbi linken érhető el:

http://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/kubinyi-agoston-program1.html

http://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/admin/data/file/20200625/2020_kubinyi-agoston-program_palyazati-kiiras.pdf

 

Az Információs napot pozitív tapasztalatokkal zártuk, az előadások a sikeres pályázást szolgálták. A feltett kérdésekre adott válaszok pedig további segítségül szolgáltak a pályázatok előkészítésében. Azok számára, akik az információs napon nem tudtak részt venni, de érdeklődnek a két támogatás iránt, megosztjuk az előadások diasorait.

 

Az Információs napon elhangzott előadások diasorai az alábbiakban érhetőek el:

nepi_skanzen_200701_print.pdf

Nepi_Epiteszeti_Program-Lehetosegek_es_tapasztalatok_tajhazas_szemszogbol.pdf

Kubinyi 2020_infonap_EMMI.pdf

Fejlesztesek a Kubinyi Agoston Program segitsegevel.pdf

Dr. Bereczki Ibolya köszöntőbeszéde

Vukoszávlyev Zorán előadása közben
Benkő Dóra az EMMI általános múzeumi refenrensének előadása
Fancsalszki Noémi előadás közben
Eseménynaptár    
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁRCIUS

21

KEDD

MTKI HÍREK


2023. 03. 13.
Tájházak Napja felhívás 2023
2022. 11. 07.
Népi építészeti szakmai nap - tanulmányi kirándulás
2022. 10. 09.
Az Év Tájháza 2022-ben a somogyszobi Vilma-ház
A Tájházszövetség hírei

SKANZEN HÍREK