Jó gyakorlatok a tájházak működtetésében III. című konferencia beszámolója

Fancsalszki Noémi

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2024. május 8-án Jó gyakorlatok a tájházak működtetésében III. címmel konferenciát szervezett, melynek a bögözi Kincses porta adott helyet. Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a konferencia, melyen a Hargita megyei tájháztulajdonosok számára kívánnak hasznos ismereteket átadni egymás jó gyakorlatának megismerése által. A Szabadtéri Néprajzi Múzeummal kötött együttműködési megállapodás nyomán a Tájházigazgatóság munkatársai is felkérést kaptak előadás tartására.

A konferencia a Kincses porta háziasszonya, Ilyés Emőke köszöntőjével kezdődött, majd Botorók Annamária helyi óvónő három moldvai népdallal köszöntötte a résztevőket. 

Ezt követően a település polgármestere, Ülkei Zoltán és Sinka Arnold megyei tanácsos, Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere, valamint dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket.

Ilyés Emőke röviden mesélt a tájház kialakításáról, a korábban a házban élők történetéről, illetve a berendezés és a porta kialakításáról. Szerencsére sikerült olyan épületet megvásárolnia, melynek családtörténete jól ismert, ezáltal ennek megfelelően alakulhatott ki a berendezés. A ház lakószobája az utolsó lakó teljes bútorzatát mutatja be. A háziasszony turisztikai munkájához kapcsolódóan a korábbi tyúkólban egy sóterápiás szobát, valamint a porta hátsó részében egy apiterápiás helyiséget alakítottak ki. (Az apiterápia méhterápiát jelent, vagyis a méhtermékekkel való gyógyítást.) A portát a háziasszony vezetésével megtekintették a résztvevők.

A tájház megtekintését követően az előadásokat dr. Bereczki Ibolya nyitotta, aki a tájházi örökség megőrzési formáiról beszélt. Leszögezte, hogy a Kincses portára tekinthetünk tájházként, mert a fogalomban meghatározottaknak teljes mértékben eleget tesz. Fancsalszki Noémi a tájházi programokban megjelenő gasztronómiai értékekről beszélt előadásában, a 2024-es Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napjának programkínálata tükrében. Prikler Szilvia Beatrix egy konkrét példán keresztül a somogyszobi Vilma-ház közösségi értékeit mutatta be, kiemelve a „Vilmások” szinte egyedülálló tevékenységét és közösségi rendszerét.

Két helyi jó gyakorlatot is megismerhettek a konferencia résztvevői, Sorbán Enikő a homoródalmási sósdombi tájház létrehozásának körülményeit, illetve jelenlegi állapotát mutatta be. Kurkó Andrea a csíkszentdomokosi Kedves kapitány házáról mesélt részletesen.

A napot a résztvevők egy közös ebéddel, majd rövid beszélgetésekkel és közös tapasztalatok cseréjével zárták.