Jókai Mór Emlékszoba és Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Jókai Mór Emlékszoba és Tájház

Cím:
Magyarország
3644 Tardona
Jókai Mór utca 1.
Borsod–Abaúj–Zemplén megye

Kapcsolattartó neve: Pál Lilla

Telefon: +36 704342975

E-mail: lilla.pal1986@gmail.com

Facebook:
https://www.facebook.com/jokaihaz

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

A ház az 1900-as évek elején épült, azóta több alkalommal felújították, átépítették, kiegészítették. Eredeti funkciója kántortanítói lakás és elemi iskola.

Jelenleg az épületben több kiállítás is megtekinthető: az utcafronti szobában a Jókai Mór Emlékszoba került berendezésre, három helyiségben paraszti bútorokkal és használati eszközökkel berendezett Tájház kapott helyet (tisztaszoba, pitvar és kamra). A nagyterem, ami eredetileg az "oskola" volt, ahol összevont osztályban tanultak a diákok, jelenleg egy mini tanteremnek ad otthont, ahol rendhagyó helytörténeti órákon lehet részt venni, valamint itt kapott helyet egy lakodalmas fal,  I-II. világháborús tardonai fényképek, bányászathoz köthető emlékek, egy helyi cipészmester használati tárgyai. A nagyteremben bükki ásványok, régészeti leletek és a környéken gyűjtött őskövületek is megtekinthetőek.

A Tájház gazdag kiállítási anyagát 1989-ben kezdte el gyűjteni a Honismereti Kör, a gyüjtőmunka folyamatos, mindig bővül a kiállítás. Minden tárgy korábban a faluban volt használatban, sok közülük helyben készült. Egyedülállóan teljes eszköztárral rendelkezik a Tájház a kender feldolgozásához szükséges eszközökből, a kender-restától (amelyen a vetőmagot szitálták) a tilón, guzsalyon, szátyván át, egészen a kész végvászon simításához használt eszközig minden megtalálható itt.

A Jókai Mór Emlékszoba kiállítási anyaga minden ide látogatónak új információval szolgál, hiszen Jókai Mór mellett a közel másfél évig itt  bujdosó Telepy Károly festőről és a néhány hétig szintén itt rejtőző Muraközy János gerillakapitányról is megemlékezik. Az Emlékszobában őrizzük a Jókay Jolán által a Tardonai Református Egyháznak adományozott ezüst kelyhet, a Révai testvérek 100 kötetes Jókai sorozatát, valamint Muraközy János hadi csutoráját.

A bujdosókat istápoló tardonai nemesek sírjai a mai napig megtalálhatóak a község temetőjében, közülük Jókai Mór (és Muraközy János) vendéglátójának, Csányi Benjáminnak sírját 2018-ban Tardona Község Önkormányzata felújíttatta.