Kókai Helytörténeti Kiállítóhely

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Kókai Helytörténeti Kiállítóhely

Cím:
Magyarország
2243 Kóka
Kóka, Kossuth Lajos utca 55.
Pest megye

Kapcsolattartó neve: Tölgyesiné Besenyei Edit

Telefon: +36 203651690

E-mail: kokaigyujtemeny@gmail.com

Web:
www.kokamuvhaz.hu

Nemzetiség: magyar

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely egyéb muzeális gyűjteményegyéb muzeális gyűjtemény

A Kókai Helytörténeti kiállítóhelyen megismerhetjük Kóka község múltját, szokásait, eszközeit, életmódját, továbbá kultúráját tükröző, hagyományőrző munkáját.

A kiállítóhely létrehozását több mint két évtizedes gyűjtőmunka előzte meg. Kezdetben az általános iskola tanulóival Tóth József pedagógus vezetésével a “Honismereti szakkör” keretében indult el. Később bekapcsolódott a felnőtt lakosság is, szülők, nagyszülők és az egész falu. A kiállítóhely létesítésének feltételeit, az épület átadását az Önkormányzat Képviselő-testülete biztosította, a civil összefogás ékes példájaként 1998. március 15-én került megnyitásra.

Kóka a tápiómenti Kossuth-kultusz legrégebbi és legjelentősebb települése. Alapját az a történelmi tény képezi, hogy Kossuth 1849. április 6-án a kókai Margit-hegy tetején levő kápolna tövéből nézte a Gödöllő felé masírozó honvédseregek vonulását. Itt találkozott Görgey Artúr fővezérrel, s mindketten ittak egy kókai menyecske kínálására a domb lábánál fakadó forrás, a Bereg-kút vizéből. Ez a korsó a gyűjtemény egyik legféltettebb kincse.

A lakószobában található az ún. gobelin sarok, mely 2019-ben megújult. Községünkben a gobelinvarrás 1928-ban kezdődött. Évtizedeken keresztül a lányok és az asszonyok munkájukkal kiemelkedő sikereket értek el. Kóka után bekapcsolódtak Dány, Tóalmás, Tápiószecső lányai-asszonyai is a gobelinvarrásba. Később háziipari szövetkezetté alakult, Kókán volt a központi helye.