Körös Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Körös Tájház

Cím:
Magyarország
5451 Öcsöd
Petőfi Sándor út 44.
Jász–Nagykun–Szolnok megye

Kapcsolattartó neve: Pasztelyák Iván Mihályné

Telefon: 36 306449085

E-mail: rozi.pasztelyak@gmail.com

Nemzetiség: magyar

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

Egyesületünk 2021-ben Falusi Civil Alap pályázat keretében vásárolta meg az Öcsöd Petőfi S. út 44. sz. alatti házat. A népi építészeti értékű épület módos nagygazda parasztház volt. A ház egy a településképet meghatározó eredeti állapotában fennmaradt, karakteres építészeti emlék. A lakóház az 1800-as évek végén vagy az 1900-as évek elején épült, melyet régi dokumentumok és visszaemlékezések is alátámasztanak. Külső stílusjegyei, épülettömege bemutatja a módos nagygazda lakóház típust.
Az ötosztatú épület nagyobb szobája az utcára nézett ezt úgynevezett tisztaszobának is hívták, középső konyha részen főztek, étkeztek. A konyhából nyílt a kisebb lakószoba, a kis éléskamra, és innen volt átjáró a nagy kamrába, amelyből a széles padlásfeljáró vezetett fel a padlás részre. A nagygazda házak padlása terménytárolásra is szolgált, ezért jellemzőjük a padlás magasítás szellőzőkkel, bevilágítóval. A külső nagy kamrában régen a termények egy részét tárolták, itt kapott helyet a terménydaráló és a szőlőfeldolgozás kellékei. A nagykamra alatt pince van, melynek külső lejárata külön nyílik. A pince tégla boltozatos és a bort tárolták itt. A régi életvitel szerint a belső kiskamrában az élelmiszert tárolták. A kisszobában még megmaradt a kemence.
A ház felújítására a Teleki László Alapítványnál pályáztunk, első menetben szakmai előkészítésre. Ennek a megnyert és sikerrel befejezett előkészítő munkának az alapján 2023-ban szándékszunk a teljes felújításra pályázni.
A ház egyes részeit már használatba vettük, 3 helyiséget enteriőrként kialakítottuk. Berendeztük a konyhát, az onnan nyíló kisebb lakószobát és a kis éléskamrát. A tárgyakat részben a házzal örököltük meg, részben az öcsödiek adományából származnak. A tárlaton megismerhetik a látogatók a közel 100 évvel ezelőtti életmód kellékeit. A tájházban helyet kaptak a mindennapi élet jellegzetes tárgyai, mind a konyhában, mind a lakó illetve vizitszobában, mind az éléskamrában.
Tájházunk hitelesen közvetíti a régmúlt élet emlékeit a mai öcsödieknek és az idelátogatóknak.