Közösségek Hete 2019-ben

2017-ben nagy sikerrel, 321 település több mint 500 közösségének bevonásával indította el hagyományteremtő, országos rendezvénysorozatát a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma.
A tavalyi Közösségek Hete az első év eredményeit is felülmúlta: 376 település 550 közösségének bevonásával, több mint 800 program zajlott országszerte. Nagy örömünkre rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk mind a programgazdák, mind a látogatók részéről.

A közösségi kezdeményezések erejét felmutató, az aktív társadalmi szerepvállalást, valamint a nyitott, befogadó társadalom eszményét népszerűsítő programsorozatot megújult programstruktúrával, számos új elemmel kibővítve 2019. május 6. és 12. között ismét megrendezzük.

A 2018-ben népszerű tematikák, mint az „Együtt lenni, együtt tenni jó", a „Gyertek hozzánk vendégségbe!" valamint a „Hely, ahol itthon vagyunk", jövőre is fontos témái lesznek a programsorozatnak, azonban nagyobb hangsúllyal lesznek jelen az esélyegyenlőséggel kapcsolatos programok, valamint a kulturális intézmények nyitottabbá válását, közösségi részvételi alapú működését elősegítő kezdeményezések. Továbbra is igyekszünk ráirányítani a figyelmet értékeinkre, sokszínű szellemi és kulturális örökségünkre. Régi tematikánk új köntösben jelentkezik: geocaching játékkal kapcsolódhatunk be a kincskeresésbe.

A Közösségek Hetéhez továbbra is várjuk civil szervezetek, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, sportklubok és egyéb – akár informális – közösségek, illetve kulturális intézmények és az azokban működő vagy hozzájuk köthető közösségek, körök csatlakozását. Olyan programokkal jelentkezhetnek, amely képviselik a Közösségek Hete szellemiségét, vagyis ráirányítják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre.

A rendezvényről további információkat hamarosan a www.kozossegekhete.hu oldalon találhat.

Ne maradjon le semmi fontosról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Amennyiben szervezetként, intézményként kíván csatlakozni a Közösségek Hetéhez, érdemes már most betervezni a 2019. évi programok közé a május 6. és 12. között megvalósuló országos rendezvénysorozatot.

További információ:

Heim Krisztina
Kommunikációs munkatárs

+36 70 456 9293
kozossegekhete@gmail.com
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001