Kubinyi Ágoston Program információs nap 2018. 02. 06.

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága a 2018-as Kubinyi Ágoston Program előtt is szervez információs napokat régiónként, melynek célja, hogy a pályázni kívánóknak segítséget nyújtson. Ennek első fordulóját tartottuk meg február 6-án, kedden, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettesének köszöntő beszéde és általános tájékoztatása után Dávid Ilona, az Emberi Erőforrások Minisztériumának múzeumi referense tartotta meg jogi szempontú előadását a Kubinyi Ágoston Program 2018. évre tervezett kiírásáról. Az előadás pontról pontra ismertette a pályázat tervezetét, külön elidőzve a kérdéses, problémás helyeknél. Előadása után többen is tanácsot kértek tőle a pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel.

Dr. Vass Erika a pályázatokhoz kötelezően benyújtandó kiállítási forgatókönyvekről tartott részletes előadást, szakmai segítséget nyújtva ezzel annak megírásához, valamint jó példáival a tájházakban dolgozók fantáziáját és kreativitását is beindította az új ötletek kitalálására, esetleg átvételére.

Buzás Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főépítésze szintén jogi szempontú előadást tartott a tájházak műemléki felújításának kérdéseiről, tisztázva, hogy a különböző védettséget élvező épületeknél mire kell odafigyelni, milyen külön engedélyeket kell beszerezni a pályázáshoz.

Hugyecsek Balázs, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum restaurátora és állományvédelmi felelőse azokat a műtárgyvédelmi szempontokat vette sorra, melyek a pályázatok tervezése során szóba jöhetnek.

Előadásaik pdf formátumban az alábbiakban megtalálhatók. Reméljük, hogy a résztvevők és az olvasók számára is hasznosak voltak az előadások, segítséget tudtunk ezzel nyújtani a pályázat megírásához, lebonyolításához.

Buzas_Miklos_Kubinyi_Epiteszeti_tervezési_költségvetesi_kerdesek.pdf

Hugyecsek_Balazs_Mutargy_es_allomanyvedelem.pdf

Vass_Erika_A_tajhazi_kiallitasok_megujitasahoz.pdf