Német Tájház Somberek

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Német Tájház Somberek

Cím:
Magyarország
7728 Somberek
Rákóczi Ferenc utca 18.
Baranya megye

Kapcsolattartó neve: Berek Zoltánné

Telefon: +36 202010426

E-mail: berek.kati@gmail.com

Web:
www.somberek.hu

Nemzetiség: német

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak műemléki védettségű épületben működő tájházműemléki védettségű épületben működő tájház

A Sombereki Német Tájház 2009. június 27-én nyitotta meg kapuit a Rákóczi Ferenc utca 18. szám alatt. A kiállított tárgyak az emberek mindennapjait hivatottak bemutatni és rajtuk keresztül a népcsoport sorsát szemléltetni.

A ház kőalapra épült, falait vályogtéglából húzták fel. Az utcafrontot vakolatlan téglával rakták ki. A tető anyaga hódfarkú cserép volt. A lakóház tisztaszoba, sparherdkonyha, lakószoba, konyha beosztású volt. A padlásra a konyha melletti kis előszobából nyíló padlásfeljárón lehetett felmenni. A lakóház mentén az udvari oldalon kőoszlopos gang húzódott. Az utca felőli szobának, vagy tisztaszobának két ablaka nyílott az utcára, egy az udvarra. A sparherdkonyhának nem volt ablaka, csak egy kétszárnyas ajtaja. A lakószobának és a konyhának egy-egy ablaka nyílt az udvarra. A tisztaszoba, a sparherdkonyha és a konyha eleinte földes volt. A lakószoba padlós, a kis előszoba cementlappal volt kirakva. Később a tisztaszobát és a konyhát is lepadlózták, a sparherkonyha aljazatára cementlap került, igy később ezt a helyiséget köves szobának is hívták. A lakóház bejárata a konyha melletti kis előszobába nyílt. A kis előszoba után kezdődött a gazdasági épület egy istállóval, melyet az 1960-as években konyhává alakítottak, ebből a helyiségből alakította ki az Önkormányzat az irodáját.

A kocsiszín ahová a lovaskocsit állították és mellette a szénapajta, ahol a takarmányt és a szénát tárolták mára egy közösségi helyiséggé alakult, ahol a gyerekeknek népismereti órákat, felnőttek számára továbbképzéseket lehet tartani.

Az eredetileg nyári konyhának épült helyiségben volt a füstölő a beépített üstházzal, a kemence és a rakott sparherdt. Ma mezőgazdasági és használati eszközök kiállítóhelye. Az istállóhoz csatlakozott a tyúkól, a disznós ólak és felette a góré, melyben a csöves kukoricát tárolták.

A telek végén a domboldalba pincét vájtak, mely egyben a kamra funkciót is betöltötte, hiszen a zöldséget és a bort is itt tárolták. A pince elé présházat építettek. A pince mellett volt a feljárat a hóstellre, ahol gyümölcsös és szőlő volt.

A hitelesen felújított, gondosan rendben tartott épület, gazdag helytörténeti anyagával vonzza a látogatókat. A tájházban a helyi közösségek és az idelátogató turisták értő és élményszerű vezetéssel ismerhetik meg a falu múltját.