Népi építészeti szakmai nap a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által közösen szervezett ötödik szakmai konferencia a Magyar Építőművészek Szövetségének budapesti székházában valósult meg. A program tematikája idén dr. Füzes Endre, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum korábbi főigazgatójának munkássága és emlékezete köré szervezetődött, születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából. A szakmai napot Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója életműve legfontosabb részeinek felidézésével emlékezett meg dr. Füzes Endre életútjáról, külön kiemelve hozzá fűződő barátságát és szakmai kapcsolatukat. Ezt követően Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke tartott előadást a népi építészet és az örökségvédelem kapcsolatáról, valamint a népi építészet örökségvédelmének építészeti kutatásokra gyakorolt hatásairól. Dr. Bereczki Ibolya, a Skanzen ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese dr. Füzes Endréről – mint a Tájházszövetség első elnökéről – emlékezett meg.

Egy rövid szünet után a szakmai programot kerekasztal beszélgetés zárta. Ennek során Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökének moderálása mellett, Bihari Ádám, a Környezettudatos Építők Szervezete elnöke, Radev Gergő, a Vándor Építőmester Alapítvány elnöke és Takács Martin, a Nagyapám Háza tábor főszervezője beszélgettek az idén tíz éves Nagyapám Háza programsorozat kezdeteiről, formálódásáról. Szóba került a mester-inas képzések során elsajátítható, a népi építészethez köthető hasznos technikák sora és az így megszerzett gyakorlati tudás fontossága. Hasznos információk hangzottak el a pályázat benyújtásának menetéről és a Nagyapám Háza Program nyári táborairól.

A Népi építészeti szakmai nap a Teleki László Alapítvány támogatásával valósult meg, amelyen 22 résztvevő, főként építészek és a Nagyapám Háza Programra pályázók voltak jelen.

 

A Füzes Endre válogatott publikációiból összeállított, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiadásában megjelent A szántalpas hombártól a tájházig című kötet az alábbi linken teljes terjedelmében elérhető:

https://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_SKAN_Sk_2012_Fuzes_Endre/?pg=0&layout=s