Népi építészeti szakmai nap - tanulmányi kirándulás

A 2019-ben megrendezett Népi építészeti szakmai napok nyomán 2021-ben újabbat szerveztünk a „Nagyapám Háza” Örökségvédelmi Program keretében. Az idei első szakmai nap egy tanulmányi kirándulás keretében valósult meg, amely során a Bakony- Balaton felvidéken található, népi építészeti szempontból jelentős épületeket, tájházakat tekintettünk meg.

A szakmai nap első állomása a veszprémi Bakonyi Ház volt. A Budapestről Veszprémig vezető úton H. Csukás Györgyi, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyugalmazott munkatársa, a múzeumban található Bakony, Balaton felvidék tájegység építéséért felelős muzeológus tartott előadást a táj történetéről, néprajzi és népi építészeti jellegzetességeiről. A Bakonyi Házat a résztvevők Lovassy Klára, a Magyar Építőipari Múzeum egykori igazgatója vezetésével tekintették meg.

A Paloznaki Tájház építészeti és működtetési jellemzőit Czeglédy Ákos, a település polgármestere ismertette. A tájház megtekintése után lehetőség nyílt a közvetlen környezetében található római katolikus templom körül található parkosított területen egy rövid sétára.

Óbudaváron a település polgármestere, Gódány Mária és alpolgármestere, Végh Tamásné várta a résztvevőket. A Szent Márton püspök nevére felszentelt templom történetéről és a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal való kapcsolódásáról H. Csukás Györgyi beszélt, a településen betöltött életét pedig a vendéglátók ismertették a jelenlévőkkel. A kirándulás zárásaként a templom mögött található egykori mosót és környezetét lehetett feltérképezni.

A Népi építészeti szakmai nap a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága együttműködésében valósult meg, amelyen 16 résztvevő, főként építész volt jelen.

 

 

 

Kmellár Viktória

néprajzos muzeológus