Népi építészeti szakmai nap - tanulmányi kirándulás

Népi építészeti szakmai nap

2022. október 28.

 

2022-ben harmadik alkalommal szerveztük meg a Népi építészeti szakmai napot a „Nagyapám Háza” Örökségvédelmi Program keretében. A szakmai nap keretében Kiskőrös és Harta épített népi építészeti értékeivel ismerkedtek meg a résztvevők.

A szakmai nap első állomása Kiskőrösön volt. Amíg elértük a várost, dr. Bereczki Ibolya ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes röviden bemutatta a résztvevőknek a tájat, amelyen keresztül utaztak. Kiskőrösön Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója fogadta a résztvevőket. Bemutatta a megújult Petőfi Szülőház kiállítását, ahol a család bútoraival, illetve Petőfi családdal ismerkedtek meg a látogatók. Ezt követően az Emlékmúzeum új, Petőfi munkásságáról szóló kiállítását tekinthették meg. Harmadik állomásként a Szlovák Tájházat látogatták meg, aminek épülete a Népi Építészeti Program támogatásával újult meg.

A nap második állomása Harta község volt, ahol a Német Nemzetiségi Tájházat Grőb Gyuláné, a tájház gondnoka vezetésével tekinthették meg a kirándulás résztvevői. A tájházban a településre betelepített németek lakáskultúráját és öltözködési szokásait mutatják be. A Helytörténeti Gyűjtemény első szobájában a felvidékről beköltöző családok lakáskultúráját mutatják be, a hátsó szobában Gallé Tibor festőművész munkáiból látható kiállítás.

A Népi építészeti szakmai nap a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága együttműködésében valósult meg, amelyen 10 résztvevő, főként építész volt jelen.

 

 

 

Fancsalszki Noémi

néprajzos muzeológus