Noszvaji Gazdaház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Noszvaji Gazdaház

Cím:
Magyarország
3325 Noszvaj
Deák Ferenc út 40.
Heves megye

Kapcsolattartó neve: Czinkéné Szűcs Krisztina

Telefon: +36 36463006

E-mail: iksztnoszvaj@gmail.com

Web:
noszvaj.hu/latnivalok/21-latnivalok-blog/43-gazdahaz.html

Nemzetiség: magyar

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékéntájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely műemléki védettségű épületben működő tájházműemléki védettségű épületben működő tájház

A Gazdaház egy hagyományos, három helyiséges parasztház, a helyi népi építészet szép példája. A Heves Megyei Múzeumi Szervezet eredeti állapotába rendbe hozva múzeumi kiállítóhelyként rendezte be a noszvaji tájházat és nyitotta meg a látogatók előtt 1976-ban. Az épület mind külsőségében, mind belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyáról, a benne lakók életéről, valamint azokról a maguk készítette használati tárgyakról, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják.
A jómódú, földműves család kő falazatú házát 1889-ben építették két testvér két háztartása számára. Ezért a konyha szabadkéménye alatt két patkát látunk, melyeken szabad tűzön főztek. A háznak két véghomlokzata közül az utcait kék festékkel színezték, falisávokkal, zsalugáterekkel díszítették és oromzatán hármas szellőző alatt az építés 1889-es évszáma látszik. Kőkerítése, díszes kapuoszlopai, az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó - a verebce - a bükkaljai népi építkezés tipikus vonásai, amelyek a nemesi kastélyok, kúriák formai jegyeire emlékeztetnek.
Konyhája két kemencével rendelkezik. Első szobája a helyi népi szobabelső bemutatása, Noszvajon gyűjtött tárgyakból áll, melyek az Egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményének darabjai. A hátsó szobája 2013-ban, pályázati forrás segítségével kapott korhű, stílusos bútorzatot műtárgymásolatokból.