Nyírábrány Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Nyírábrány Tájház

Cím:
Magyarország
4264 Nyírábrány
Rákóczi utca 49.
Hajdú–Bihar megye

Kapcsolattartó neve: Keresztessy Tamás

Telefon: +36 307469349

Web:
https://nyirabrany.asp.lgov.hu/tajhaz-rakoczi-ut-49

Nemzetiség: magyar

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak műemléki védettségű épületben működő tájházműemléki védettségű épületben működő tájház

Hajdú-Bihar Megye nyírségi nagy falujának utolsó földháza a tájház. Felfedezésének csodája 2001 nyarán történt meg Pataky Emőkével (építész, műemlékvédelmi szakmérnök, területi népi műemléki felügyelő). A ház akkori lakója, a 96 éves Tuss Jánosné, Mari néni több mint 200 évesnek mondta az ősi családi fészket. A nagyszülők a családi hagyományokból 5 generáció emlékét hagyták örökül.

A háromosztatú, alföldi-típusú lakóház kis magaslaton épült, földtöltés és kis árok veszi körül. Alulra szélesedő, 60-70 cm-es földfalát valaha vasvillával rakták, átforgatott, döngölt földalapra, ütögetve, nyesegetve a sarkokon 1-1 oszloppal, másutt husánggal megerősítve. Mester- és keresztgerendás sárborítású deszkamennyezete fölött szarufás, két végén kontyolt nyeregtető áll, melyet szalma híján vegyes sás-gyékény-szalma fedés borít. A pitvar fölött padfelbúvó, hátul balra sütőpadka a  kemenceszáj előtt. Fölötte szurtos paticsfalú szabadkémény áll, vasfedeles deszkafejjel. A háznak tornáca nincs, de nagyobb az eresze, alatta a háztőnél a föld padkán esőben is lehetett szárazon üldögélni. Kívülről a ház fehérre meszelt. Kerítéssel, a verőcével leválasztott előkertjében hatalmas akácfa rejtegeti a házat, virágos oldalkertjében eperfa árnyékolja, portáján valaha gazdasági épületek álltak.

A ház idős tulajdonosa 2002-ben hunyt el, mely után jelentkezett a helyi Önkormányzat, megvásárolta a házat, megrendelte a helyreállítási tervet és helyi erőforrásokat kezdett keresni a megvalósításra. A helyreállítási terv készítője, Virányi Zsolt (építész, műemlékvédelmi szakmérnök) volt, és a helyreállítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és Műemlékek Állami Gondnoksága támogatásából valósult meg 2 év alatt. A helyreállítás költségvetése szerencsére lehetővé tette az épület megjelenéséhez illő utcai kerítés és az eltűnt gémeskút rekonstrukcióját is.