Pomázi Örökség Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Pomázi Örökség Tájház

Cím:
Magyarország
2013 Pomáz
Kossuth Lajos utca 48/A.
Pest megye

Kapcsolattartó neve: Nyári Darinka

Telefon: +36 26325163

E-mail: igazgato.pmhk@gmail.com

Nemzetiség: szerb, német

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely műemléki védettségű épületben működő tájházműemléki védettségű épületben működő tájház

A ház a 19. század első harmadában épült, építése óta több átalakításon esett át. A lakóépület alatt részben dongaboltozatos pince húzódik, az udvar alatt pedig egy korábbi, 18. századi pince található. A kiállítás Pomáz történetének teljességgel történő bemutatásra nem vállalkozik, csupán néhány fontos momentumot ragad ki a város múltjából, felvillantva a településen élő nemzetiségek és vallások több száz éven át tartó együttélését, prezentálva a hétköznapok tárgyi és szellemi hagyatékát.

Az ingatlanon a régi lakóépületben szerb, és német emlékszoba, a soknemzetiségű Pomáz néhány emléke kapott helyet öt helyiségben. A kiállítás elsősorban Pomáz település helytörténetéről és sokszínűségéről az itteni emberek életéről szól, az ókortól a 20. század elejéig, melyet nagyrészt a német, valamint a szerb nemzetiségtől kapott bútorok, eszközök, ruhák, valamint török kori és pomázi lakosságtól kapott egyéb tárgyak és elkészített szöveges tablók segítségével mutatja be.

A látogató az épületbe lépve általános ismereteket tartalmazó információs tablók révén bepillantást nyerhet Pomáz történetébe és rövid összefoglalást olvashat a tájház építéstörténetéről, tájékoztatást kap arról, hogy hová érkezett. A tablók magyarázó szövegeinek illusztrációs anyaga képekkel, reprodukciókkal vezeti a látogatót a történeti korszakokon át.

A kiállított tárgyak tulajdonosai úgy gondolják, hogy a tájház példát mutat a nemzetiségek sokarcú népi kultúrájának továbbéltetésére, bemutatására és közösségi célú hasznosítására. Értéket kíván megőrizni a kulturális sokféleség bemutatásával. 

Az 1984-ben alapított, községtörténeti majd helytörténeti gyűjteményként működő Pomázi Örökség Tájháznak az épülete felújításra került. A Tájház feladata nemcsak a város kulturális életének színesítése, a hagyományőrzés, hanem a pomázi identitás megerősítése.