Sári Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Sári Tájház

Cím:
Magyarország
2371 Dabas
Mánteleki út 3/d.
Pest megye

Kapcsolattartó neve: Kecskeméti Norbert

Web:
https://www.dabas.hu/index.php/intezmenyek/tajhazak/1791-sari-tajhaz

Nemzetiség: szlovák

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

2005 szeptemberében került sor a Sári Szlovák Udvar alapkőletételére. Mivel a településrészen nem volt olyan régi ház, amely alkalmas lett volna őseink életének bemutatására, a város önkormányzata és azon lakosok, mesteremberek összefogásával, akiknek szívügyük volt örökségünk megmentése, egy - hagyományos anyagokkal (vályogtégla, nádtető) – újonnan épített korhű ház építésére került sor.

2006-ban megnyitotta kapuit látogatói előtt a Sári Tájház. A tárgyak, a bútorok, a hitélet jelképei, a népviselet, a hétköznapi élet eszközeinek gazdag tárháza betekintést nyújt a szlovák nemzetiségű lakosság múltjába. A helyszínen szervezett rendezvények nagymértékben hozzájárulnak a hagyományok megőrzéséhez, a szlovák nyelv életben tartásához. 

A Szlovák Udvar 2008 szeptemberében egészült ki a Sári Rétesházzal, amelyben a jellegzetes „sári rétes” mellett hagyományos sári ételeket ízlelhetnek meg a betérő vendégek.