Sopronkövesdi Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Sopronkövesdi Tájház

Cím:
Magyarország
9483 Sopronkövesd
Rákoczi utca 30.
Győr–Moson–Sopron megye

Kapcsolattartó neve: Szalay Katalin

Telefon: +36 99536000

Nemzetiség: magyar

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

Az épület az 1920-as években épült, a benne található bútorokat a helyiek ajándékozták a leendő tájháznak. A polgári házat a környéken „Énekes-ház” néven említik, mert a Sopronban élő jó módú Énekes család építette, akik kántorként dolgoztok Sopronkövesden. A család Sopronban élt, ezért a Sopronkövesden építtetett házukat tanítóknak adták bérbe, melynek megfelelően két lakást alakítottak ki. Az épület oldalhomlokzatába épített szoborfülkében Szűz Mária szobra látható a gyermek Jézussal.

A felső szobában egy tisztaszobát rendeztek be, amelyben a festett bútorok rábaközi mintával díszítettek. A textilanyag szintén a rábaközi motívumkincset mutatja be, melyet a helyi hímzőkör készített el a tájház számára. A szoba előtt található helyiségben Mentes Tibor, sopronkövesdi cipész hagyatéka látható. A cipészműhely teljes felszerelését a leszármazottak ajándékozták a tájház számára.

A hátsó épületrész szoba-konyha-kamra beosztású, a szoba-konyha és a kamra külön ajtóval rendelkezik. A belső szobában és konyhában a családi élettér látható berendezve, a helyiségekben található enteriőr időmetszete az 1900-as évek közepére datálható, amikor a család számára már a villamos áramot is bevezették.

A kisméretű istállóban feltehetően lovakat és szarvasmarhákat tartottak. A szekértárolóban különböző mezőgazdasági eszközök láthatók, valamint a funkciónak megfelelően egy szekér is.