Sváb Hagyományok Háza

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Sváb Hagyományok Háza

Cím:
Magyarország
3950 Sárospatak
Szent József utca 58.
Borsod–Abaúj–Zemplén megye

Kapcsolattartó neve: Stumpfné Gyöngyösi Etelka

Telefon: +36 204035249

Web:
http://jozseffalva.hu/index.php?q=svab_emlekhaz

Nemzetiség: német

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak

A sárospataki uradalom területére az akkori tulajdonos, Trautson herceg 1750 körül két újonnan létrehozott településre sváb lakosokat telepített (Trautsonfalva, Károlyfalva). II. József uralkodása idején az újabb nagy telepítések révén 1785-ben jött létre Sárospatak határában a harmadik sváb település, Józseffalva.

 

A város déli részébe, a Hustác és a szomszédos falu, Petrahó/Bodroghalász közé, valójában egy új városrészt alkotva települtek le az újonnan érkezettek 1785 június 16-án. A település az Újpatak nevet fekvése által kapta, hiszen csak egy utca választotta el Sáros-Nagy-Pataktól. A Józseffalva név a sváb lakosság idetelepítőjének, II. József uralkodónak a nevét őrizte meg. A buzgó katolikus sváb lakosság hagyományába azonban Szent József neve került az idők folyamán névadóként. Az eredetüket ma még ismerő és a családban – reméljük – továbbadó idős emberek mesélik, hogy valaha a település főutcáját Szent Józsefnek nevezték, és ő a falu névadója. Ez mutatja, hogy egy katolikus szent tisztelete és a király azonos neve miként mosódott össze az elmúlt 200 év folyamán az itt élők tudatában.

2015-ben átadásra került Sárospatak Szent József út 58. sz. alatt a Sváb Hagyományok Háza. Az épület több célt szolgál: egyrészt szeretnénk bemutatni őseink használati tárgyait, bútorait, másrészről közösségi térként szolgál az egyesület tagjainak.

Állandó kiállítás mutatja be őseink szoba belsőjét bútoraikkal, berendezési tárgyaikkal, textíliáival. Láthatóak a szobában régi fényképek, valamint a falu vallási életének relikviái. Működés közben tekinthető meg egy régi szövőszék.

A konyhában az előző évszázad hangulatába csöppenünk. A szabadkéményes kemence és a különféle konyhai használati eszközök a mai generáció számára nyújt betekintést őseink mindennapjaiba. A szabadtéren került elhelyezésre az egykori gazdálkodás néhány eszköze, mint a gabonaőrlő és a szőlőprés.

Közösségi térként funkcionál egy szoba, a fedett csűr és az udvar, ahol az egyesület tagjai találkozhatnak egy –egy összejövetel alkalmával. Ide várunk minden érdeklődőt tárlatvezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján.