Szajki Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Szajki Tájház

Cím:
Magyarország
7753 Szajk
Petőfi Sándor utca 10.
Baranya megye

Kapcsolattartó neve: Farkas Béla

Telefon: +36 30 233 78 50

E-mail: onkormanyzat@szajk.hu

Nemzetiség: német

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

A fenntartó, Szajk Község Önkormányzatának legfőbb célja a felújított Tájház ingatlannal, és annak környezetében lévő építményekkel, (udvar, nyári konyha, pajta, ólak, góré, gólyagémes kút, + szín) hogy bemutassa a XX. sz. közepétől használatos paraszti kultúrát. Ezen belül az épület még olyan helyi sajátosságokat tár fel, amely a népi építészet ritkán látott, bemutatott értékeit őrzi meg, és mutatja be.

 

Az épület tisztaszoba, konyha, kisszoba és kamra felosztású. A használati eszközök, berendezési tárgyak mellett a ruházatot, a használati tárgyakat, a népviseletet is bemutatja. Nagyon érdekes, hogy a településen belül milyen változatosságot mutat be az azonos nemzetiségek néprajzi hagyománya. A gyűjtés jelenleg is zajlik, a műtárgy állomány leltározása is megtörtént.

A Tájházat a település 1000 éves évfordulójára 2015 - ben adta át Szajk Község Önkormányzata. A kiállítás igen gazdag, és értékes összegyűjtött anyag. Az átadás óta, sok-sok csoportot, egyéni látogatót fogadott már az intézmény az ország minden tájékáról és határon túlról is. A tervezett cél elérte a várva várt sikereket, melyről az elismerő dicséretek adnak tanubizonyságot. Az Intézmény méltán gazdagítja hazánk, és dél-Baranya igen gazdag néprajzi gyűjteményét.