Szakmák összefogása

A megújuló parádi Palóc Tájház

 

Kmellár Viktória

 

 

2020. július 16-án szomorú tűzeset pusztított Parádon, mely során leégett a zsúpfedése és tetőszerkezet a műemléki védettségű tájház és a portán található hidas (disznóól) és a csűr is. A tűzesetre Mudriczki József polgármester irányításával a helyi önkéntes tűzoltóság gyorsan tudott reagálni, aminek köszönhetően a tájházban található tárgyakat sikerült kimenteni, így egy szekér és egy dikó kivételével jelentős kár nem esett.

A tájház a helyreállítási munkálatokra a Teleki László Alapítvány gondozásában működő Népi Építészeti Programban kiemelt támogatásban részesült.

A tetőszerkezet teljes faanyaga és a héjazat elpusztult a tűzben, melyek pótlása és egyes épületelemek újraépítése 2021. november hónapban megkezdődött. Az épület falazatának tehermentesítését egy ún. koszorúgerenda oldotta meg, mely talpszelemenként funkcionál az új tetőzet esetében. A héjazatot alkotó zsúpkévék Rábahídvégről érkeztek a NaturARCH Házépítő Kft. jóvoltából, melynek ügyvezető igazgatója Bihari Ádám, aki a munkálatok koordinálását végezte.

Az épületben található tárgyak az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményének darabjai, így a kivitelezési munkák elvégzéséig a tárgyak raktározását a múzeum kollégái biztosítják, illetve a szükséges restaurálási feladatokat is elvégzik a részben kormos és esetenként az oltás során vízkárt szenvedett tárgyak esetében. Az enteriőr visszarendezésében dr. Zábrátzky Éva, az intézmény néprajzkutatója ad szakmai segítséget.

A 2021. november 26-án helyszínen tett látogatás során lehetőség nyílt a kivitelezéssel és az ezzel kapcsolatos, a kiállítási enteriőrt is érintő kérdések megvitatására. A Teleki László Alapítvány képviseletében a Népi Építészeti Program szakmai felelőse, Erdélyi Erika tette meg javaslatait az épületet érintő kérdések vonatkozásában. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága képviseletében dr. Bereczki Ibolya főigazgató-helyettes asszony és Kmellár Viktória néprajzos muzeológus vett részt. A szakmai megbeszélés során a kialakítandó enteriőr kiállítás megvilágítását vitatták meg a résztvevő szakemberek a kivitelezővel. Így mindenki számára megfelelő megoldás születhetett, amibe már a kezdetektől bevonták a különböző szakmák képviselőit.

Az épület helyreállítása december hónap közepéig befejeződik, a kiállítás újrarendezése a tavasz folyamán kezdődhet meg.