Tájházak Napja 2018

„Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!”

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja országos rendezvénysorozatát április 28-29-én. A programsorozatra először 2013-ban került sor, mellyel célunk az volt, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek. Ezen a napon a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.

Április 28-án a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeumban kerül sor a Tájházak napja rendezvénysorozat központi megnyitójára, illetve az irodalmi emlékházak és a tájházak kapcsolatának erősítése jegyében egy tudományos eszmecserére. Emellett a látogatókat színes programokkal várják a rendezők. A résztvevők Petőfi Sándor fiatal korának egyik kedves helyszínét fedezhetik fel, betekintést nyerhetnek a 19. század paraszti világába és megismerkedhetnek Hrúz Mária konyhájával, illetve Petőfi kedves étkeivel.

További ízelítő tájházaink programkínálatából:

A Dabasi járásban egy különleges programmal készülnek a látogatók számára, amely a Tájházak kerékpárnyeregből elnevezést kapta. Az Inárcsi Tájház családi biciklitúrát szervez, melynek célja, hogy az érdeklődők egy kellemes bringázás keretében ismerhessék meg a környékbeli tájházakat, ezzel remek lehetőséget teremtve a sportolással egybekötött ismeretszerzésre. A túra teljesíthető kis, közepes vagy nagy körben, amelyet mindenki maga választhat ki teherbírásának és kedvének megfelelően. A túra során a következő tájházakat ismerhetik meg a látogatók: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház- Inárcsi Tájház, Ócsai Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény, Kakucsi Tájház. A résztvevőket minden állomáson kedves meglepetésekkel várják a szervezők.

"Alsóváros - Jámborváros" - így nevezték Szeged egyik legrégibb és hosszú évszázadokon keresztül legzártabb városrészét. De hogyan kapta a nevét? Milyen változásokon ment át? Kik és hogyan éltek itt? Idén mindezekre a kérdésekre keresi a választ a szegedi Napsugaras Tájház. Népi játszóházban népi lakóházakat, és más népi építményeket, napsugaras oromzatokat, vakolathímeket készíthetnek a látogatók. A játékot kedvelőket egy izgalmas felfedező játékra várják, ahol különféle érdekfeszítő feladatokat megoldva, és próbákat kiállva megfejthetik egy régi útinapló titkát.

Hódmezővásárhelyen a Szent György-napi mulatságok első napján nyílik meg újra a látogatók előtt a Népművészeti Ház. Az érdeklődőket pásztoreszközökből készült kiállítás és bemutató, kézműves vásár, fotópont, pásztorkutya bemutató, gyermek néptánc bemutató, kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, népzenei előadások és táncház várja. A második napon biciklitúra indul a Kopáncsi Tanyamúzeumhoz, ahol kézműves vásár, népzenei és néptáncbemutató, valamint tüzes ételek kóstolója várja az érdeklődőket.

Kíváncsi hogyan esküdtek elődeink? Milyen lakodalmi szokások jelentek meg a Somogy megyei kis falvakban? Ha igen akkor látogassa meg az őrtilosi Szelence-porta Tájházat vagy a csökölyi Helytörténeti Tárlatot. A Szelence-porta Tájházban Dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató gyűjtései alapján elevenítik fel a helyi lakodalmi szokásokat. Vendégeik részesei lehetnek a kikérésnek, a lakodalmi menetnek a fiús házhoz, a cere-fa mászásnak, a deresre húzásnak és a dramatikus, olykor pajzán játékoknak. Csökölyön április 29-én 11 órától tekinthető meg a Civilek Házában a Csökölyi Csürdöngölő Néptáncegyüttes műsora, "Csökölyi lakodalmas ünnepség felelevenítése" címmel.

A Hajdú-Bihar megyei Biharkeresztesen, a Csicsóka Tájházban a Fölszállott a Páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsor zsűritagja, Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató előadása nyitja a programsorozatot. A látogatók megtekinthetik a tájházat és az ahhoz tartozó gazdasági udvart, őshonos magyar állatokkal. Vásárolhatnak a helyi, környékbeli és a határ túloldaláról érkező kézművesek, termelők portékáiból, racka gulyást kóstolhatnak, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Megtekinthetik a derecskei Kiss Gábor által készített régi parasztudvar eszközeinek és szerszámainak kicsinyített működőképes mását.

„Benn a bárány, kinn a farkas.” A nagyrábéi Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye feleleveníti a juhhoz kapcsolódó hasznosítási szokásokat és feldolgozási módokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a fonal készítésének rejtelmeibe. Gyapjút válogathatnak, moshatnak, amelyből rokka segítségével gyapjúfonalat készíthetnek. A munkafolyamatok kipróbálása után báránysültet, juhtejet, illetve gomolya sajtot kóstolhatnak az ide ellátogatók.

„Itt a tavasz! Takaríts a házad táján, ne hagyd ki a tájad házát!” A Hosszúhetényi Tájház játékos tavaszi nagytakarítással várja a látogatókat. A ház berendezéseit összekeverve teremtenek rumlit a szervezők, amelyeket a látogatóknak kell visszahelyezni a rendeltetésszerű helyére, ezzel megismerve elődeink használati tárgyait. A nap során az érdeklődők ajtódíszt is készíthetnek, a felnőttek megismerkedhetnek az elődeink által használt tisztítószerekkel, a gyerekek párosító feladatokat oldhatnak meg és az éléskamra finomságaiból lakmározhatnak.

Az Orfűi Malmoknál a látogatók három különböző malomtípussal ismerkedhetnek meg. A kétszáz éves szárazmalom igazi kuriózum: a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant nagy olajütő is fennmaradt. A 19. századi vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. A Tavaszi Bizsergés alkalmával a kemencében ropogós cipók és más finomságok sülnek majd, amelyekből az Orfűi Malmokhoz érkezők az új fogadóépületben, a GARATban falatozhatnak. A belépés ezen a helyszínen belépőjegyhez kötött.

Kíváncsi a gömöri fejfás temetkezési szokásokra? Ha igen látogassa meg a Jósvafői Tájházat, valamint a fejfás református temetőt. A Jósvafőre jellemző gömöri fejfás temetkezés az ezredfordulóra szinte teljesen eltűnt. A református temetőből kikerülő fejfákat a tájház területén helyezték el, átmentve azok szimbolikáját a jelenkorba. Mára a hagyományos, gömöri fejfás temetkezés és sírhely megjelölés a Református Egyházközség és a Tájház értékmentő és szemléletformáló munkájának köszönhetően újra reneszánszát éli. Az élő hagyományok vezetett program keretében ragadhatóak meg a Jósvafői Tájházban és a Református Temetőben.

Tudja mi a talkedli? Ha nem, jöjjön el a móri Lamberg-kastély Kulturális Központba és meg is kóstolhatja. A Szent György-napi vigasságok alkalmával részese lehet az „Ezerjó Fakanálforgató” borral készülő ételek országos főzőversenyének. Ehhez csatlakozik a sváb tájház, amely az ide telepített németek életébe enged bepillantást. A rendezvény keretében megízlelhetik a látogatók a hagyományos móri paprikás levest, mellé a talkedlit, illetve a kamrában a csuhéfigura készítést próbálhatják ki.

Móron az Öreg Prés Étterem Pince - Présház épületének régi lakóház részében kialakított Márton-Ház is várja a vendégeket a Tájházak napja teljes hétvégéjén.  A sváb ház berendezése, gyűjtött régiségei, izgalmas ereklyéi igazi élményt nyújtanak a díjmentes tárlatvezetésre jelentkezők számára.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tabáni Tájházban a látogatók megismerkedhetnek a jászsági népszokásokkal, falvédő kiállítást tekinthetnek meg és „Házi Áldást” készíthetnek a Tájházak napja rendezvényen. Április 28-án egy néptáncbemutató is hozzájárul a jó hangulathoz. A néprajztudomány iránt fogékony érdeklődők a helyszínen szakmabeliek tartanak előadásokat.

A 2017-es „Az év tájháza” cím büszke tulajdonosa, a Boldogi Tájház megújult környezetében várja a Tájházak napja alkalmából ide látogatókat. Ebben a két napban az érdeklődők megismerkedhetnek a Szent György-napi szokásokkal a helyi hagyományőrző csoport és a kézműves foglalkoztatók segítségével. A program ideje alatt lehetőség lesz a boldogi nagyrózsa sütésére, kóstolására, illetve lovaskocsis falunézésre. Igény szerint tárlatvezetést is tartanak.

A Vértesszőlősi Tájház hagyományőrzőkkel és vidám programokkal várja a látogatókat. Április 28-án a helyi óvódások Ogyevacska néptánccsoportja mutat be szlovák és magyar gyermekjátékfűzéseket. Élő népzenére moldvai táncházzal kedveskednek az érdeklődőknek, a helyi Aszúszemek tánccsoport közreműködésével. Kelemen Petra Piroska bukovinai, magyarbődi népdalokat és somogyi borosnótákat énekel.

„Tavaszi szél vizet áraszt” Megújult halászati kiállítását mutatja be a bátai Halászház. A látogatókat a tárgyak segítségével visszarepítik a múltba. Megismerkedhetnek a sárközi halászok mindennapjaival, elképzelhetik milyen volt a hajdani Sárköz, amikor még élő volt a halászat mestersége.

A Felpéci Tájházban egy közös sütögetésre invitálják a rendezők a látogatókat. Az igazán bátrak részt vehetnek a kenyérdagasztás, a rétesnyújtás és a pogácsa készítés munkafolyamataiban. Az elkészült kenyereket, réteseket és pogácsákat az addigra kellőképpen felfűtött kemencében süthetik ki a résztvevők. Április 29-én a Somló banda népzenei műsorral és táncházzal kedveskedik.

 

Háttérinformáció: Szent György ünnepének idején − Tájházak Napja

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapját minden évben április 24-én tartjuk. A 24-éhez legközelebb eső szombaton és vasárnap hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani. Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világára, és mindarra, ami a hagyományos tudásból napjainkban hasznosítható, újraélhető modern világunkban. A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.

További helyszínek, pontos információk:

http://www.tajhazszovetseg.hu/tajhazak_napja_2018_kereso

és a Tájházszövetség Facebook-oldalán.

Balatonkenesei Tájház

Bogyiszlói tájház
Boldogi tájház hagyományőrzőkkel
Csiga húzó verseny a Noszvaji Gazdaházban
Csigatészta készítés a Boldogi Tájházban
Dagasztás a Felpéci Tájházban
Frissen sült cipó az Őrfűi Malomnál
Gyermek lakodalmas a Boldogi Tájházban
Makói Skanzen