Tájházak Napja 2019 felhívás

„Jöjjenek el hozzánk a szép mulatságba,

Tiszta szívvel várja a háznak a gazdája.”

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége felhívást tesz közzé a

VII. TÁJHÁZAK NAPJA programjához történő csatlakozásra,

melyet 2019. április 27-28-án tartunk.

 

Alkalmat kívánunk teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

 

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. A jeles napot követő hétvégén hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani. Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is.

 

A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.

Hiszünk abban, hogy közös gondolkodással, összefogással sikerül sok látogatót vonzó, gazdag kínálatot kialakítani, majd a megélt élmények arra ösztönzik vendégeinket, hogy az év többi napján is ellátogassanak az egyre gazdagodó, sok élményt nyújtó tájházakba és megismerjék az azokat működtető közösségeket

 

A Tájházszövetség az országos és határokon is átnyúló kezdeményezés szervezését, a jelentkezések regisztrálását, a beérkező információs anyagok központi kommunikációs felületekre történő továbbítását, valamint a központi kommunikáció biztosítását vállalja, a programok tervezéséhez és megvalósításához szakmai tanácsadást nyújt.

 

A rendezvényhez csatlakozók programját a www.tajhazszovetseg.hu és a http://videkjaro.hu honlapokon is közzé tesszük, illetve Facebook oldalainkon népszerűsítjük őket.

 

A kezdeményezéshez történő csatlakozás minden tagunk számára önként vállalt lehetőség. Javasoljuk, hogy elsősorban olyan programokkal kapcsolódjanak a központi eseményhez, amelyek saját településük hagyományait újszerű módon tárják a közönség elé, és kötődnek az év ünnepei közül a tavaszi időszakhoz, valamint a pásztorélet, állattartás múltjához és jelenéhez.

 

A Tájházak Napja alkalmat adhat arra is, hogy ráirányítsuk a figyelmet népi műemlékeink, gyűjteményeink értékeire, sérülékenységére, mulandóságára, ily módon is megismertetve a döntéshozókkal elhivatottságunk lényegét, jelentőségét.

Kérjük, hogy akik vállalják a kapcsolódást a Tájházak Napjához, a következő szempontokat is vegyék figyelembe a programok tervezése során:

-       tájházuk és programjaik látogatását ezen a napon díjmentesen vagy kedvezményesen biztosítsák;

-       a nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutassák be a tájház épületét, berendezését;

-       amennyiben lehetőségük van rá, színesítsék helyi hagyományőrző csoportok vagy személyek szereplésével programjukat;

-       helyi és regionális szinten is népszerűsítsék az eseményt (saját írott és elektronikus felületeiken, az önkormányzat, az oktatás, a kulturális és turisztikai élet szereplőin keresztül, szakmai és civil szervezetek tájékoztatásával);

-       az iskolás korosztály érdeklődésének felkeltésére és aktív részvételére is helyezzenek hangsúlyt.

 

Javasoljuk, hogy a megszokottnál nagyobb létszámmal, önkéntesek bevonásával fogadják látogatóikat, akikre így több időt szánhatnak.

 

Egymáshoz közeli települések esetén támogatjuk az együttműködést, a programok összehangolását, annak ösztönzését, hogy a közösen is meghirdetett, láncra fűzött események mindegyike iránt érdeklődést ébresszenek a látogatókban. A Tájházak Napja kommunikációjában az ilyen jellegű összefogásokat kiemelten kezeljük.

 

Csatlakozni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és folyamatos, de legkésőbb 2019. március 31-ig történő visszaküldésével lehet!

Jelentkezesi_lap_Tájházak_Napja_2019.doc 

 

Noszvaj, 2019. január 28.

 


Eseménynaptár    
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁRCIUS

21

KEDD

MTKI HÍREK


2023. 03. 13.
Tájházak Napja felhívás 2023
2022. 11. 07.
Népi építészeti szakmai nap - tanulmányi kirándulás
2022. 10. 09.
Az Év Tájháza 2022-ben a somogyszobi Vilma-ház
A Tájházszövetség hírei

SKANZEN HÍREK