Tájházak Napja 2019 felhívás

„Jöjjenek el hozzánk a szép mulatságba,

Tiszta szívvel várja a háznak a gazdája.”

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége felhívást tesz közzé a

VII. TÁJHÁZAK NAPJA programjához történő csatlakozásra,

melyet 2019. április 27-28-án tartunk.

 

Alkalmat kívánunk teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

 

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. A jeles napot követő hétvégén hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani. Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is.

 

A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.

Hiszünk abban, hogy közös gondolkodással, összefogással sikerül sok látogatót vonzó, gazdag kínálatot kialakítani, majd a megélt élmények arra ösztönzik vendégeinket, hogy az év többi napján is ellátogassanak az egyre gazdagodó, sok élményt nyújtó tájházakba és megismerjék az azokat működtető közösségeket

 

A Tájházszövetség az országos és határokon is átnyúló kezdeményezés szervezését, a jelentkezések regisztrálását, a beérkező információs anyagok központi kommunikációs felületekre történő továbbítását, valamint a központi kommunikáció biztosítását vállalja, a programok tervezéséhez és megvalósításához szakmai tanácsadást nyújt.

 

A rendezvényhez csatlakozók programját a www.tajhazszovetseg.hu és a http://videkjaro.hu honlapokon is közzé tesszük, illetve Facebook oldalainkon népszerűsítjük őket.

 

A kezdeményezéshez történő csatlakozás minden tagunk számára önként vállalt lehetőség. Javasoljuk, hogy elsősorban olyan programokkal kapcsolódjanak a központi eseményhez, amelyek saját településük hagyományait újszerű módon tárják a közönség elé, és kötődnek az év ünnepei közül a tavaszi időszakhoz, valamint a pásztorélet, állattartás múltjához és jelenéhez.

 

A Tájházak Napja alkalmat adhat arra is, hogy ráirányítsuk a figyelmet népi műemlékeink, gyűjteményeink értékeire, sérülékenységére, mulandóságára, ily módon is megismertetve a döntéshozókkal elhivatottságunk lényegét, jelentőségét.

Kérjük, hogy akik vállalják a kapcsolódást a Tájházak Napjához, a következő szempontokat is vegyék figyelembe a programok tervezése során:

-       tájházuk és programjaik látogatását ezen a napon díjmentesen vagy kedvezményesen biztosítsák;

-       a nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutassák be a tájház épületét, berendezését;

-       amennyiben lehetőségük van rá, színesítsék helyi hagyományőrző csoportok vagy személyek szereplésével programjukat;

-       helyi és regionális szinten is népszerűsítsék az eseményt (saját írott és elektronikus felületeiken, az önkormányzat, az oktatás, a kulturális és turisztikai élet szereplőin keresztül, szakmai és civil szervezetek tájékoztatásával);

-       az iskolás korosztály érdeklődésének felkeltésére és aktív részvételére is helyezzenek hangsúlyt.

 

Javasoljuk, hogy a megszokottnál nagyobb létszámmal, önkéntesek bevonásával fogadják látogatóikat, akikre így több időt szánhatnak.

 

Egymáshoz közeli települések esetén támogatjuk az együttműködést, a programok összehangolását, annak ösztönzését, hogy a közösen is meghirdetett, láncra fűzött események mindegyike iránt érdeklődést ébresszenek a látogatókban. A Tájházak Napja kommunikációjában az ilyen jellegű összefogásokat kiemelten kezeljük.

 

Csatlakozni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és folyamatos, de legkésőbb 2019. március 31-ig történő visszaküldésével lehet!

Jelentkezesi_lap_Tájházak_Napja_2019.doc 

 

Noszvaj, 2019. január 28.