Tájmúzeum, falumúzeum

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Tájmúzeum, falumúzeum

Cím:
Magyarország
4964 Fülesd
Kis utca 6-10.
Szabolcs–Szatmár–Bereg megye

Kapcsolattartó neve: Ritliné Mészáros Lívia

Telefon: +36 709413493

E-mail: livcsi0708@gmail.com

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak

Fülesd Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye keleti részén az Erdőhát elnevezésű területen elhelyezkedő közel 500 lakosú település. Nyíregyházától keletre mintegy 95 km-re fekszik. Az ukrán-román-magyar hármas határtól mindössze 15 km-es távolságra található. Községünk centrumában az 1980-90-es években került kialakításra a múzeumpark területén elhelyezkedő parasztház melléképületeivel, tárgyi gyűjteményeivel, helytörténeti értékek bemutatásával.

A tájmúzeumban jellemzően a helyi lakosok által felajánlott, készített, restaurált munkaeszközök szinte teljes tára megtalálható, amire egy 19-20. század eleji gazdálkodó családnak szüksége volt. A tájházak belső berendezési tárgyain túl, több száz eredeti és gyűjtött érték megtalálható, amelyek felidézik településünk és rajtuk keresztül a szatmári Erdőhát tájegység embereinek mindennapjait. A két parasztházat tájba illően, életszerűen veszik körül a lakóépületet, kiegészítő melléképületet (nyári konyha kemencével, istálló, magtár, góré, gémeskút, szekérszín lőcsös szekérrel, szánnal, dörzsölő, galambdúc, méhes, kutyaól).

A múzeumpark bejárása alkalmával megismerkedhetünk a házakat körülvevő, a természetes növényzettel is (szőlő, szilva, som, eper, akác, meggy). Önkormányzatunk az elmúlt években a múzeumpark területén termesztett szilvából, a lakossággal és az ide látogatókkal közösen hagyományos szilvalekvárfőzést szervez. A múzeumpark folyamatos karbantartásáról, állagmegóvásáról az Önkormányzat gondoskodik.