Terényi Szlovák Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Terényi Szlovák Tájház

Cím:
Magyarország
2696 Terény
Arany János út 31.
Nógrád megye

Kapcsolattartó neve: Oczot Pálné

Telefon: +36 302782076

Nemzetiség: szlovák

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

A ház a 19. században épült. Eredetileg a kovácsmester háza volt. A ház udvarán látható a - még felújításra váró- kovácsműhely. Nem messze tőle a gémeskút, ahol megitatták a patkolásra váró lovakat. Erre a vidékre jellemző a „füstlikas” palóckontyos tetőzet, mivel ez a ház L alakú ezért a két végén látható.

Eredetileg a házban két helyiséget tudtunk berendezni. A konyhát és az ún. tisztaszobát. A tisztaszoba jellemzői: a minél magasabbra vetett ágy (gazdagság jele), a komód - minél több fiókja volt, annál módosabbnak számított a család, ebbe gyűjtötték az eladó sorban lévő leányoknak a stafírungot, a hozományt. A sublótot amiből kettő is van, eredetileg a kamrában tartották, benne a főzéshez élelmiszereket tároltak (egy alsó fiókja van, és a felső része egy láda). A falakat dísztányérokkal díszítették. A katolikus családoknál a falra akasztott szentképek, az evangélikus családoknál egy-egy bibliai jelenet, vagy bibliai idézet volt a jellemző. A két ablak között a döntött fali tükör, - azért volt megdöntve, hogy templomba induló lányok láthassák a szoknyájuk alját, jól öltöztek-e fel. Minden házban ott volt a házi áldás, mert fontosnak tartották Isten áldását. Az asztalon ott volt az énekeskönyv, vagy a biblia. - Itt két régi Tranoscius szlovák énekeskönyvet láthatunk az asztalon. -A régebbi még gót betűkkel van írva. Az énekek segítségével imádkoztak. Az asztal fölött petróleumlámpát láthatunk (de már átalakítva). Minden háznál volt kemence, hiszen a kenyerüket is maguknak sütötték. Az volt az igazi kenyér, amit házilag dagasztottak, kelesztettek, és kemencében sütöttek.

A konyhában a mai napig használatos tárgyakat láthatunk: a köcsögök, - az öregek szerint az az igazi aludttej, ami köcsögben alszik meg, a teknők, melyeket disznóvágáskor használnak, valamint a kenyér dagasztására (dagasztó-teknő). A konyhában látható még a sparhelt elődje, az ún. falmasina, amely szintén többfunkciós volt: fűtöttek vele, főztek, sütöttek benne. A konyhai plafon is tipikus, és jellegzetes a gerendás mennyezet.

Egy helyiségben élték az életüket: főleg gazdasági szempontból.

Régen is és mai is főleg földműveléssel és állattartással foglalkoztak – Több generáció élt együtt: így a leányok korán megtanultak sütni – főzni, a fiúk pedig beletanultak a földművelés és az állattartás fortélyaiba.

Legrégebbi darabjaink: a szobában látható bölcső, egy szuszék, és a konyhában látható szövőszék.

Ma már további helyiségek is berendezésre kerültek, melyeket közösségi térként hasznosítunk, az épületben vizesblokkot alakítottunk ki, az udvaron fedett színt és fedett színpadot építettünk.

Ez a „múzeum” azért is élő, mert tárgyait napjainkban is használják. Valamint élő hagyományok, népszokások teszik még élővé, a népviselet átörökítése, paraszti munkák újraéltetése (vetés, aratás kukoricatörés, tollfosztás, disznóvágás), ünnepköri alkalmak (tojásírás, majális, tűzugrás, szüreti felvonulás, stb.) felelevenítése.