„Tiszazugi otthonok”

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

„Tiszazugi otthonok”

Cím:
Magyarország
5430 Tiszaföldvár
Kossuth út 95.
Jász–Nagykun–Szolnok megye

Kapcsolattartó neve: Béres Mária

Telefon: +36 202637136

E-mail: beres.maria61@gmail.com

Web:
http://www.tiszazugmuzeum.hu/

Facebook:
https://www.facebook.com/tiszazugmuzeum

Nemzetiség: magyar

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely tájházak helyi védelem alatttájházak helyi védelem alatt

Tiszaföldvár Város Önkormányzata a "Tiszazugi otthonok" bemutatóhely kialakítása a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban című pályázati forrás (TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00023)  felhasználásával felújította a Tiszaföldvár, Kossuth út 95. szám alatti, már 2003 óta lakatlan ingatlant, amelyet a múzeum 2020. szeptemberétől tájházként működtet.

A lakóház Tiszaföldvár történeti településmagjának a Tabánnak délkeleti részén, a főutca és a történeti településmagot lehatároló Sánc utca találkozásánál épült 1850 körül. A telek északi határán a települési szerkezetre jellemző zug húzódik, délen a belterületet határoló 4-5 m magas partélig tart. Településszerkezeti szempontból is megőrzésre érdemes házhelyről van tehát szó.

A lakóházban 1900-tól Nagy M. István és felesége Köles Mária élt, akik lányuk Kató mellett, még négy árvát is felneveltek itt. A bemutatás szempontjából az 1941-től magukra maradó három nőnek – Köles Máriának, lányának Katónak és nevelt lányának Gizellának – szántunk kiemelkedő szerepet. Ezek az asszonyok Tiszaföldvár területét soha nem hagyták el, de életükön és visszamaradt tárgyaikon keresztül az első világháború, a második világháború, az 1951. évi budapesti kitelepítések, az 1956. évi forradalom hatása, az emigrációban élők (Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliban), és az 1960 és 1990 közötti magyar események nyomon követhetőek.

Az időben hozzánk közelálló történelmi és helytörténeti vonatkozások mellett, elkészült itt – az országban még jelen idő szerint egyedülálló – interaktív nőiszabó műhely. Köles Gizella 1951-től iparengedéllyel rendelkező női szabó volt, tanulók nevelésével is foglalkozott. A két háború közötti tiszaföldvári családi fotók alapján korabeli öltözeteket varrattunk meg, amelyeket a látogatóink felpróbálhatnak és egy óriási „tükör” (selfi automata) segítségével fotókat készíthetnek és nyomtathatnak ki magukról a látogatók.

A ház utcai szobáját (Köles Gizella szobája), konyháját és a nőiszabó műhelyt eredeti bútorokkal rendeztük be, az interaktív fotós szoba mellett berendeztünk még egy kis gyermek műhelyt iskolai közösségek és családok részére, ahol minden a „tűről, a cérnáról és az ollóról” szól.