Tizenöt éve született a Tájházszövetség

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018. április 7-én tartotta meg éves közgyűlését a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A közgyűlésen ünnepélyes keretek között átadták az Év Tájházvezetője, valamint második alkalommal a Szablyár Péter Emlékplakett kitüntetéseket is.
2018-ban az év tájházvezetője Csáki Balázsné, a cigándi „Bodrogköz Tájmúzeumáért" Alapítvány kuratóriumi elnöke lett, aki nagy érdemeket szerzett abban, hogy az egykori cigándi tájházból mára egy országosan is elismert, "élő" épület-komplexum alakuljon ki, Bodrogközi Múzeumporta névvel.
A Szablyár Péter Emlékplakett a Tájházszövetség alapító ügyvezető elnöke emléke előtt tisztelgő, kétévente kiosztott szakmai elismerés, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát ismeri el, díjazza. Második alkalommal osztották ki idén ezt a kitüntetést, melyet a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Kispálné Dr. Lucza Ilona kapott. Az irodalmi emlékházak sok esetben tájházak is. Ilyen Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön, mindemellett a Szlovák Tájház is az intézményhez tartozik, melynek fejlesztése és országossá vált hírneve Kispálné Dr. Lucza Ilona két évtizedes múzeumi munkájának köszönhető.
A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök, valamint dr. Cseri Miklós alapító tag, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója adta át.