Tordas Tájház

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Tordas Tájház

Cím:
Magyarország
2463 Tordas
Erdőmajori út
Fejér megye

Kapcsolattartó neve: Márki Ferenc

Telefon: +36 202167824

E-mail: markiferi1@gmail.com

Nemzetiség: szlovák

működési engedéllyel nem rendelkező tájházakműködési engedéllyel nem rendelkező tájházak

A szlovák („tót”) paraszti ház két szobából állt, középen a pitvar és a konyha helyezkedett el. A lakóház folytatásában a kamra, pince lejáró, istálló, majd a fészer, benne ólakkal, következett. A porta a szérűvel, udvarral és kis konyhakerttel zárult.

A házak kivétel nélkül nyeregtetősek voltak, falazatuk sárból készült, kisméretű ablakokkal, rajtuk zsalugáterrel.

A három osztatú lakás más magyar paraszti házakhoz hasonlóan volt elrendezve. Az első szoba, egy generációs család esetében, volt a tiszta szoba, míg a hátsó szoba szolgált hálóhelyül. Két generációs család esetében az első szobában az öregek laktak, a hátsó szobában a fiatalok, majd később ez a helyzet változott. A szobák padozata hajópadló és döngölt földpadló (mázolt).

A konyha kicsi volt, a jellegzetes szabadkémény meghatározta a kemence, a beépített kályha elhelyezkedését. A konyha dísze a fazekas polc volt, amelyet a szabadkémény mestergerendájára helyeztek. Erre a fazekasok által készített szép, vagy kevésbé ízléses tányérokat, cserépedényeket helyeztek el.

A ház falait kívül belül fehérre meszelték, a plafon deszkáit kékfestővel kékre mázoltak.

Tájházunk rekonstrukció, mivel egyesületünk és korábban az önkormányzat sem tudott arra alkalmas parasztházat vásárolni.

A tervezés nagy körültekintéssel és alapossággal történt, segítségül híva a még fellelhető és egyben az utolsó 1890-es években épült parasztház, valamint a TORDAS, a BALOG ELEMÉR SZÖVETKEZETI MINTAFALU című HANGYA kiadványban szereplő 1760-1800 táján épült ház terveit.

A sok száz, vagy talán ezer óra társadalmi munkával, az egyesület tagsága és pártolói pontot tettek egy 70 éves terv végére: 2010. szeptember 25-én a közönség számára ünnepélyesen átadásra került a Tájház.

Tájházunkat két szoba, a pitvar és a konyha, valamint egy fészert alkotja.

Az összegyűjtött bútorok, eszközök szerszámok a XX. század első harmadából származnak, néhány eszköz a XIX. századból való, helyben gyűjtött eszközök, tárgyak.

Szablyár Péter írásából, rólunk: „Ezért újat emeltek, hogy keretet adjanak annak a közösségi életnek, amelynek hajszálgyökerei valahol ezekhez, ahol híd épülhessen a múlt és jelen közé! Biztosan lesznek fanyalgók, nevezéktani vitát kezdeményezők, de az élet ettől ezekben az újsütetű intézményekben tovább fog bonyolódni, reményeink szerint a közösségek megelégedésére, önmagunkra találásuk helyszíneként! Úgy legyen!” (Tájházi Hírlevél 2011.1.)