Zempléni Szlovákok Néprajzi Gyűjteménye

Tájházkereső

tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén tájházak a Magyar Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékén
közérdekű muzeális kiállítóhely közérdekű muzeális kiállítóhely
közérdekű muzeális gyűjtemény közérdekű muzeális gyűjtemény
működési engedéllyel nem rendelkező tájházak működési engedéllyel nem rendelkező tájházak
műemléki védettségű épületben működő tájház műemléki védettségű épületben működő tájház
tájházak helyi védelem alatt tájházak helyi védelem alatt
egyéb muzeális gyűjtemény egyéb muzeális gyűjtemény
Betűméret:

Zempléni Szlovákok Néprajzi Gyűjteménye

Cím:
Magyarország
Sátoraljaújhely-Rudabányácska
Bányácska utca 45.
Borsod–Abaúj–Zemplén megye

Kapcsolattartó neve: Szabó Zsuzsanna Xénia

Telefon: +36 301639595

E-mail: xenia.uksm@slovaci.hu

Web:
http://slovakkultura.hu/hu/

Facebook:
https://www.facebook.com/rudabanyacska

Nemzetiség: szlovák

közérdekű muzeális kiállítóhelyközérdekű muzeális kiállítóhely

A Zempléni Szlovákok Néprajzi Gyűjteményét az Országos Szlovák Önkormányzat kezdeményezésére 2006-ban rendezték be Seszták Lajos helyi asztalos lakóházában. Az eredeti ház 1880-ban épült, de az 1929-es tűzvészben nagymértékben megrongálódott. A jelenlegi épület jellege és berendezése az 1940-es esztendőkből egy jómódú család berendezését tükrözi. A tájház hátsó részében kialakítottak egy vendégszobát is, az udvar és a színpad, majd a 2013-ban átadott csűr közösségi színtérként szerepelnek.
A házat a telek hosszában építették fel, s minden helyisége egy tető alatt kapott helyet. A tetőszerkezet a bejárati ajtó felőli részen kitolódik, ezáltal alátámasztás nélküli oldalfolyosót alakítottak ki. Homlokzata az utcára néz, az ablakok között látható a görög katolikus vallás jele, a kettős kereszt. A ház bejárati ajtaja az udvarról a konyhába nyílik, ahol sparhelt, kredenc, terített asztal áll paddal; a falakon pedig a konyhákban használatos eszközök kaptak helyet. Itt láthatók a hímzett szöveggel ellátott konyhai falvédők is. Az első szoba a tisztaszoba, ahol az itt élő asztalos keze munkájával találkozhatunk, általa készített bútorokkal. A komódon Jézus, Mária és angyalok szobrocskái kerültek elhelyezésre. A hátsó szoba lakószobaként funkcionált, de egyben itt végezték a házimunkát is. A kamrában az ablaknál kapott helyet a fennmaradt asztalosműhely berendezése.  Az épületet 2006. szeptember 16-án adták át; a kiállításban elhelyezett néprajzi tárgyak gyűjtése és berendezése Bacskai Miklósné nevéhez fűződik.